Aquest embassament s'inaugurà l'any 1976, té la capacitat de 115 milions de metres cúbics i abasta principalment, la ciutat de Barcelona i Baix Llobregat. A part del subministrament d'aigua, a l'estiu es converteix en un espai d'oci per gaudir de la naturalesa. És l'eix turístic de les diverses poblacions que l'envolten: Cercs, Borredà, Vilada, Sant Jaume de Frontanyà i Castell de l'Areny.

En aquest territori s'hi poden realitzar diverses activitats a l'aire lliure. La gent, a part de caminar i refrescar-se, també pot fer esport com: rem, tir a l'arc, pesca, excursionisme i natació.

Es recomana: anar amb les canoes a l'estil canadenc

Per anar amb aquest transport marítim s'ha d'anar amb roba còmode, que faciliti el moviment, i també amb un flotador de seguretat. Quan s'entra a l'aigua amb la canoa i quan es surt, els passatgers han de mantenir l'equilibri, per no acabar dins l'aigua. El de darrera de tot fa de guia dels demés. L'avantatge és que no hi ha onatge i es pot gaudir de les vistes i el paisatge.

A part d'aquestes activitats, la Baells també té festa major, on es realitzen activitats per a totes les edats. El punt fort d'aquesta festa és els concerts a l'aire lliure.