Què es pot fer amb la maionesa? Cinc maneres de treure’n partit

Aquesta salsa té el superpoder de donar vida a una infinitat de receptes: Te’n recomanem algunes

Un plat amb maionesa

Un plat amb maionesa / arxiu

Laia Zieger

Fan de la maionesa? Ho entenem perfectament, i tenim bones notícies: no només és ideal per sucar-hi patates fregides, preparar una ensalada russa o acompanyar una salsitxa. La maionesa té el superpoder de donar vida a una infinitat de receptes, des de l’aperitiu fins al plat principal, sigui com a ingredient estrella o a tall de potenciador de textura o sabor.

És el moment de fer un cop d’ull a les receptes que us proposem a continuació per treure partit d’aquesta salsa suau i untuosa.

1. El sandvitx de tonyina ‘made in USA’

Per a aquesta recepta hem travessat la bassa gran i ens n’anem a un ‘best-seller’ culinari ianqui. En l’ultra famós receptari Martha’s American Food trobem una recepta fàcil i deliciosa de sandvitx de tonyina, ideal per a un àpat fresc, nutritiu i saludable que tan bé s’assenta en aquests dies d’estiu, sigui a casa o de pícnic a la platja. Es fa així...

Ingredients

2 llaunes de tonyina al natural

2 cullerades de maionesa

1 culleradeta de mostassa de Dijon

¼ d’api trinxat fi 

4 fulls d’enciam

½ ceba picada

2 culleradetes de suc de llimona

Sal i pebre al gust

Llesques de pa de sandvitx

Elaboració

En un bol, barregem tots els ingredients i els removem bé amb una forquilla.

Omplim els sandvitxos disposant sobre el pa un full d’enciam i la preparació de tonyina i maionesa. 


2. Ous farcits, l’estrella del pica-pica francès

Jean-François Piège, una de les estrelles dels fogons francesos, propietari del restaurant La Poule au Pot a París, és un dels fervents defensors de la recepta tradicional dels ous farcits, ‘hit’ del receptari francès. Els prepara així:

Ingredients

8 ous

1 bol de maionesa casolana (recepta amb mostassa)

Vinagre de vi

Torradetes

Elaboració

  1. Coem els ous 8 minuts en aigua salada.
  2. Els deixem refredar i els pelem.
  3. Els tallem en dos i traiem 5 rovells durs que disposarem en un bol i barrejarem amb la maionesa i un raig de vinagre.
  4. Els altres tres rovells els picarem i ho reservarem per decorar. 
  5. Omplim les clares amb la preparació de rovell-maionesa i empolvorem amb els rovells picats.
  6. Ho deixem refredar bé a la nevera abans de servir amb torradetes.  

3. ’Wrap’ de salmó amb ou dur i maionesa, per als més ‘cool’

Estrella d’un ‘brunch’ o entrant perfecte, aquest plat es prepara en un no res. 

Ingredients

4 tortilles de blat per a ‘wrap’

4 talls de salmó fumat

2 ous durs

6 cullerades de maionesa

El suc d’una llimona

1 tomàquet tallat fi

1/2 cogombre picat

Fulls d’enciam

Elaboració

  1. Tallem molt finament tots els ingredients i els barregem junts en un bol.
  2. Omplim i tanquem els ‘wraps’.
  3. Ho deixem refredar unes hores a la nevera abans de servir. 

4. Amanida de pasta a l’estil piemontesa

Es tracta d’una recepta que fusiona dues amanides estrella de l’estiu en una: la de pasta i la piemontesa. Un plat salvavides de capçalera, que a més pot ser un excel·lent aliat antiminves. 

Ingredients

600 g de pasta (tipus penne o fusilli)

375 g de dauets de pernil dolç

6 patates petites

4 tomàquets

4 ous durs

10 cogombrets

170 g de maionesa

Fulletes de julivert

Sal i pebre

Elaboració

D’una banda, couem la pasta i, de l’altra, les patates pelades. Les deixem refredar una vegada estiguin al punt. 

Una vegada refredades, ho barregem amb els altres ingredients i ho removem.

Ho deixem a la nevera abans de servir. 


5. Alvocats farcits, la recepta més reeixida

Els alvocats estan més de moda que mai, i cal treure’n partit. Farem una recepta lleugera i sana per a un primer plat perfecte en aquesta temporada. 

Ingredients

4 alvocats

6 bastonets de cranc

12 gambes pelades i tallades a trossets

3 cullerades de maionesa

1 cullerada de suc de llimona

Elaboració

  1. Barregem en un bol les gambes, els bastonets de cranc, la maionesa i el suc de llimona.
  2. Buidem els alvocats i en conservem la pell.
  3. Barregem la carn dels alvocats amb la resta de la barreja, delicadament.
  4. Omplim les pells i servim.