La Fira de Sant Isidre no acollirà la cargolada solidària per manca de personal

L'associació Petjades busca relleu per organitzar l'esdeveniment i es compromet a col·laborar amb l'entitat seleccionada

Membres de Petjades del Solsonès preparant una cargolada

Membres de Petjades del Solsonès preparant una cargolada / Consell Comarcal Solsonès

Després de 14 anys dinamitzant la tradicional cargolada solidària de la Fira de Sant Isidre de Solsona, l'associació Petjades ha anunciat que enguany no es farà per la seva actual manca de personal. Durant els darrers anys l'entitat organitzadora ha anat perdent membres i col·laboradors habituals i avui dia està conformada per només set persones. Per la gran càrrega de feina que suposa l'esdeveniment, l'associació ha optat per fer un pas al costat en aquesta edició, amb l'esperança que alguna altra entitat s'animi a reprendre-la l'any que ve.

Segons ha apuntat el director de l'associació Petjades, José García, als inicis l'entitat comptava amb unes 35 persones que hi col·laboraven i que permetien el correcte desenvolupament de la cargolada. Amb el pas dels anys, però, bona part es van anar deslligant. «Actualment, som set integrants i per adaptar l'espai i cuinar els cargols necessitem ser, com a mínim, unes vint persones», com explica García, ja que l'esdeveniment solia tenir lloc divendres, dissabte i diumenge, tant per dinar com per sopar i arribava a agrupar al voltant de 3.000 persones.

Durant els darrers anys, davant d'aquesta manca de personal l'associació havia optat per demanar a membres d'altres entitats locals que hi col·laboressin i donessin un cop de mà, com a Amisol, Càritas o Fènix. Després, com a mostra d'agraïment, els diners que es recaptaven durant les tres jornades anaven destinats a aquestes mateixes entitats solidàries i al Fons d'emergència social del Solsonès. Tot i això, enguany «no ha estat possible agrupar un grup de persones com en altres edicions», fet que els ha portat a suprimir l'esdeveniment.

Passar el testimoni a una nova entitat

Encara que l'associació Petjades ja no pugui continuar amb aquesta tradició, es mostra esperançada que alguna entitat la pugui dinamitzar l'any que ve «per no deixar que caigui en l'oblit». D'aquesta manera, es podria cedir l'espai i «fomentar que l'esdeveniment compti amb noves perspectives i energies» que el puguin reinventar, però mantenint-ne l'essència. García ha explicat que han contactat a diferents associacions locals de caràcter social, però cap ha acceptat l'oferta, també per manca de personal. Per aquesta raó, el director considera que l'opció més viable hauria de ser que ho reprengui una entitat de caire lúdic, educatiu o cultural.

Des que aquest esdeveniment es va començar a fer, concretament l’11 de setembre de 2009, la cargolada solidària ha arribat a beneficiar econòmicament al voltant d’una desena d’associacions i entitats d’arreu de la comarca, com per exemple el Fons d’emergència Social del Solsonès, Amisol, Fènix, Càritas, la Creu Roja, Riuverd, els Minyons Escoltes, l’Esplai Riallera i, més recentment, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.