El paratge del llac artificial de Graugés canvia d’allò més segons l’estació de l’any que el visiteu. La frondositat de la flora n’és la causant. Així, dels ocres dominants de la tardor, hem passat al gris hivernal i ara ens submergim en l’esclat de verds i no sols de verds d’una primavera que enguany és regalada arreu. Graugés és un indret per a l’esbargiment familiar conegut per comarcans però també per forans que donen negoci als pocs restaurants del rodal. Les ribes de l’estany són un espai idíl·lic per on us recomanem de passejar entre setmana si el que cerqueu és la tranquil·litat que ofereix la solitud. Si sou aficionats a la fotografia, l’entorn natural de Graugés us proporciona força temes, llums canviants i enquadraments interessants. Tot i que l’origen de l’actual fesomia és artificial, el temps transcorregut l’ha incorporat de ple al paisatge i sembla que hi sigui de tota la vida. El 1887, l’industrial Agustí Rosal i Sala disposà l’indret com a espai de passeig i com a reserva d’aigua per a les seves explotacions agràries. Un cop acabada l’obra es procedí a l’enjardinament amb espècies foranes com el teix i el margalló, i s’hi van plantar plataners. Les espècies autòctones hi són ben representades per les alzines i els roures.

 

Per conèixer el llac de Gaugés heu de deixar el cotxe a l’esplanada del davant del restaurant; si us hi voleu quedar a dinar, us aconsellem demanar la col i patata passada per la paella amb una bona rosta de cansalada o les botifarres (preneu nota que l’establiment tanca els dimarts). Us trobareu en una plaça envoltada d’edificis en desús, testimonis de l’antiga colònia agrícola. El camí de ronda comença a la dreta; heu de travessar una porta oberta al filat. El camí girarà ben aviat per resseguir la vora de l’aigua; és ample i fa de bon passejar. Si no feu fressa i pareu l’orella, és possible que sentiu el so sincopat del picot que a cops de bec forada la fusta dels arbres morts a la recerca d’insectes. El picot senyoreja les alçades, i els ànecs collverd, la làmina d’aigua. Aquesta primavera hi hem pogut fotografiar el pica-soques blau.

 

Com arribar-hi?  Podeu fer cap a Graugés des de la colònia Rosal o des de la carretera de Valldan. També ho podeu fer per l’interior del nucli urbà d’Avià. Si preneu aquesta opció, passareu per davant de l’església romànica de Santa Maria.