Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Cassola de peix

La ciutat de l'Alguer ha fet la seva aportació als nombrosos suquets, guisats (aguiats, a Mallorca) i olles de peix dels pescadors dels Països Catalans
31-03-2020 11:54
1 vot
Preparació de la cassola de peix Pxfuel

Preparació de la cassola de peix Pxfuel

També la fidelíssima ciutat de l’Alguer ha fet la seva aportació als nombrosos suquets, guisats (aguiats, a Mallorca) i olles de peix dels pescadors dels Països Catalans. Una cançó tradicional que el cantant Josep Tero va enregistrar està dedicada al pescador de nansa i a la seva cassola (Lo nasaiolo, el pescador de nansa).

INGREDIENTS
- Una sípia o pop.
- Una llagosta (si se n’hi posa).
- Peix blanc, de carn dura, pescat amb les nanses o el tresmall (congre, rascassa, aranya, capó, etc.).
- Una ceba.
- 2 o 3 tomàquets (en origen, «pomata seca» o tomàquet sec).
- Una branca de julivert (opcional).
- Bitxo (pebre morisco, en alguerès).
- Sal.
- Oli.
- Aigua.
- Llesquetes de pa torrat.

ELABORACIÓ
- Netegeu i escateu el peix, si escau, i talleu-lo a trossos o rodelles. Peleu la ceba i talleu-la a rodanxes o picoleu-la. Peleu els tomàquets i picoleu-los grosserament (si feu servir tomàquet sec, el remulleu en oli i el piqueu bé); picoleu el julivert.
- Poseu una cassola catalana (o de ferro fos o alumini de fosa) al foc amb oli. Quan estigui calent, tireu-hi la ceba; afegiu-hi, per donar gust al sofregit, les potes de sípia o pop; quan la ceba canviï de color, sense que arribi a cremar-se, hi afegiu el tomàquet i el julivert. Quan la sípia tingui un color bru rogenc, hi afegiu la llagosta, tallada a rodelles. Continueu el sofregit, aixafant el tomàquet amb una cullera de fusta i fins que la llagosta tingui un color vermell.
- Afegiu-hi la resta de peixos, per ordre de cocció. Afegiu-hi l’aigua, que just cobreixi (solen ser peixos que amb 15 minuts en tenen prou). Coeu-ho tot uns 20/25 minuts i procureu que el peix no es desfaci.
- Serviu-ho en dues tongades: primer el brou sobre les llesquetes de pa torrat i, a continuació, serviu el peix.

NOTES
- Aquest plat ha de quedar amb un gust suau, tot i que hi ha qui, en començar el sofregit, hi afegeix una mica de pebrot o bitxo. És tradicional posar-hi, juntament amb la ceba, tomàquets secs rentats prèviament, que hi donen un gust exquisit i particular. Si no en disposeu, suggereixo utilitzar tomàquet de penjar, de ramellet o de secà, que tenen un sabor més concentrat.
- Es pot utilitzar tota mena de peix de roca –rascassa o escórpora, congre, aranya, capó o cap-roig, serrà–, peix blanc –mòllera (només 10 minuts de cocció), sard, llop o llobar-ro– i blau ­–sorell. També pot portar pop i, en comptes de llagosta, crancs, que s’hi posen sencers o bé a trossets, per donar gust. Com és freqüent en aquestes olles o cassoles de peix (suquet, suc, allipebre, caldera, bullinada, all cremat, etc.), n’hi ha versions monogràfiques: només amb congre, anguila, etc.
- Quan talleu la llagosta, no en llenceu el suc, que afegireu a la cassola. Les llagostes de l’Alguer són molt apreciades i quan es cuinen a tot Itàlia es fan alla catalana (a la catalana).

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook