Notícies | Gastronomía

RECEPTA | Costelles de cabrit empanades

El cabrit té una carn tendra i melosa; a casa nostra no és tan corrent com la de xai
12-02-2020 09:42
0 vots
RECEPTA | Costelles de cabrit empanades

RECEPTA | Costelles de cabrit empanades

És un plat deliciós, tan fred com calent. També es fa amb costelles de xai, que siguin tallades una mica primetes. Les millors, en ambdós casos, són les de la branilla o de palo, o uns palpissets. És una recepta que ja es feia, de forma documentada, al segle XIX, i que sol aparèixer en tots els receptaris. El mateix procediment se segueix amb els bistecs o escalopes de vedella, un clàssic de la cuina centro-europea i de l'est, el Wiener schnitzel, Bifes a la milanesa o argentina (denominació que fa servir Ignasi Domènech,) també vedella emparedada a Catalunya. Igualment es fa amb llom o llonzes de porc, i fins i tot amb filets de pit de pollastre o gall dindi.

Hi ha variants en què a l'arrebossat s'hi afegeixen altres ingredients, com formatge ratllat o pernil, tal com ho fa Ferran Agulló amb les «Costelles empanades»: les posa uns minuts a la graella, es passen per ou batut, per molla de pa engrunada i pernil ben picat.

Una variant encara més refinada és la de La cuinera catalana: les suca amb llard, les arrebossa amb ceba, julivert, cansalada, moixernons, tot picat menut; es cobreixen en paper i es fan coure. El cabrit és un animal no tan consumit com el xai, normalment produït en circuits artesans, però molt apreciat per fer a la brasa, al forn, etc.

INGREDIENTS
- Costelles de cabrit o de xai (un mínim de 4 per persona)
- Pa ratllat (o galeta ratllada), uns 100 grams
- Un o 2 ous
- Sal i oli d'oliva

ELABORACIÓ
- Saleu les costelles. Passeu-les per ou batut i a continuació per pa rallat. Premeu-ho una mica, a fi que s'hi adhereixi. Fregiu-les en oli abundant i deseu-les damunt d'un paper de cuina.

NOTES
- Un cop empanades, hi ha qui les fa reposar un temps.
- S'hi pot afegir julivert o all i julivert, amb discreció.
- Hi ha qui per fer més gruixut l'arrebossat fa l'operació d'arrebossar dues vegades: pa ratllat, ou, de nou pa ratllat i de nou ou. I també hi ha qui enfarina les costelles abans de passar-hi l'ou.
- Se solen servir amb albergínies, carbassons, carxofes etc. arrebossats o passats per la planxa, la paella o el grill.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook