Aquest blat picat, cuinat, molinat, escairat, etc., dit també granyons, i altres noms, és un plat sorprenent i deliciós que abans es feia arreu dels Països Catalans. Ara es troba a Menorca, amb el nom d'arròs de la terra (fet al forn), i sobretot al País Valencià, inclòs el Carxe, comarca catalanoparlant de Múrcia.

INGREDIENTS

- 400 grams de blat picat (blat sense clofolla), de gra gros i de color clar

- Un quart de quilo de cigrons

- Verdures: carbassa, penques (cards)...

- Un quart de quilo de peus de porc

- Una ceba

- Dos tomàquets

- Mitja cabeça d'alls

- Oli i sal

- Herba-sana (menta)

ELABORACIÓ

- Poseu el blat en remull tota la nit. Escorreu-lo i piqueu-lo al morter, a fi de llevar-li la pell.

- Poseu una olla de terra o de ferro colat al foc amb aigua, el blat, els cigrons, prèviament remullats tota la nit, així com la carn. Quan veieu que els cigrons són cuits, afegiu-hi la verdura feta a trossos. Poseu-hi safrà i sal. Sofregiu en una paella amb oli la ceba picada; afegiu-hi els alls i tomàquets, sense peles i llavors; tireu-la a l'olla, així com unes fulles de menta o herba-sana. Deixeu-ho coure uns minuts i serviu-ho.

NOTES

- A part d'un sofregit (que pot incloure ceba i tomàquet o només tomàquet, o nyores) s'hi poden posar ossos de pernil, costelleta de porc, orella, etc. i altres verdures com bledes, cols, xirivies, naps; també pot portar altres llegums, com llenties, fesolets o mongetes, així com pebre i safrà.

- Es pot trobar el blat ja preparat en botigues especialitzades sota el nom de búrgul.