Calaf es va situar els 2023 entres les poblacions que més utilitza els contenidors de roba

Els veïns i veïnes participen en unes jornades de conscienciació amb tallers i formacions sobre reciclatge tèxtil

Tallers de la setmana del consum responsable de Calaf

Tallers de la setmana del consum responsable de Calaf / Aj Calaf

Redacció

Calaf es va situar el 2023 com un dels municipis de Catalunya que més roba recull en els contenidors de reciclatge tèxtil amb una mitjana de 6 quilograms per habitant, superant la ràtio catalana situada en 2,66 quilograms per habitant. L’Ajuntament de Calaf, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus, Fundació Humana i la Samboneria, va organitzar la primera setmana de maig les jornades Per un consum responsable de la roba, i fonts municipals s'han mostrat safisfetes de la col·laboració.

Entre les activitats programades s’hi incloïa una recollida extraordinària de material tèxtil, l’exposició Teixim un futur més sostenible a càrrec de l’Agència de Residus de Catalunya, un taller de sabó orgànic amb oli reciclat i un taller de creació de titelles amb roba reutilitzada. Durant les activitats es va formar als assistents sobre la importància de donar una segona vida a la roba i als residus.

De les exposicions i tallers se n’han extret vuit consells sobre el consum tèxtil responsable. El primera seria evitar la moda ràpida (coneguda com a fast fashion, moda barata i de baixa qualitat). Per millorar en el mateix sentit, també es proposa comprar roba de segona mà, utilitzar la roba més temps, rentar la roba amb aigua freda i de manera menys freqüent per evitar els microplàstics, allargar la vida útil de la roba, reparar-la, prioritzar la compra de roba de materials sostenibles, cotó ecològic o polièster biodegradable, fer servir els contenidors per dipositar la roba que ja no s’utilitza i comprar només la roba que realment necessitis.

Durant les jornades els veïns han reflexionat sobre la roba que es posen, de quin material està feta, qui la fabrica i sota quines condicions.