Si veus això al pernil dolç, llença’l directament a les escombraries

Aquests senyals et poden prevenir d’infeccions i problemes gastrointestinals

Un sandvitx de pernil dolç

Un sandvitx de pernil dolç / Freepik

Redacció

El pernil dolç és un dels aliments imprescindibles a la nevera i un dels preferits a l’hora d'afegir a qualsevol menjar: sandvitxostorrades, truites, pizzes, croquetes... Combina amb tot. Això no obstant, si es compra ja envasat en forma de paquet amb diversos talls, és probable perdre la noció del temps sobre la data en què es va obrir el plàstic i, en conseqüència, que acabi en mal estat.

Consumir l’aliment d'aquesta forma pot arribar a ser perillós, per aquest motiu, t’expliquem en què t'hauries de fixar quan dubtis sobre si els talls de pernil que tens a la nevera encara són comestibles o, per contra, s'haurien de llençar.

Tacte, olfacte i vista

El senyal principal que t'ha d'alertar sobre el mal estat del pernil és el seu tacte. Quan aquest aliment ha perdut qualitat, adquireix un tacte viscós i gelatinós. Paral·lelament, també comença a fer una olor forta que pot recordar-te a la del sofre o l’amoníac. Aquesta característica és una conseqüència que s’estan desenvolupant bacteris, floridura i llevats per la descomposició del producte.

Segons Juan Pedro Camou Arriola, investigador del Centre d’Investigació en Alimentació i Desenvolupament (CIEU) de Mèxic, aquests bacteris són benignes i, malgrat la forta olor i gust, en petites quantitats no resulten perjudicials per a la salut.

Malgrat aquestes declaracions, Camou no recomana consumir aquest aliment un cop apareix aquest component, ja que és impossible saber si han crescut altres bacteris que sí que poden resultar malignes.

També t'hauries de fixar en el color. Quan el teu pernil dolç comenci a presentar una gamma cromàtica fora del rosa pal amb matisos grisencs i s’acosti al blanc, negre, gris, marró o verd, és un indicador que la floridura està començant a créixer.

La clau està en la conservació

La correcta preservació dels aliments juga un paper fonamental per aconseguir allargar-ne el temps en què pot ser consumit. En el cas dels embotits, s’han de conservar a una temperatura d’entre 0 i 2 graus des del seu envasament fins al seu consum. Si en algun moment es trenca aquesta cadena de fred, és possible que la descomposició sigui més ràpida.

Un altre factor a tenir en compte és que, en obrir el paquet, el temps de vida del producte s’escurça considerablement, especialment quan la temperatura del lloc és alta i el frigorífic està a una temperatura superior als 4 graus. En aquest cas, un pernil dolç obert tot just dura una mitjana de 3 a 4 dies a la nevera.

Ara, amb aquestes claus, ja tens tota la informació necessària per valorar la permanència d’aquest menjar a la teva nevera.