La dieta crudivegana i altres tendències s'han posat de moda menjar aliments crus. Encara que aquest estil de vida té grans beneficis, hi ha aliments que no s'han de consumir mai sense haver-los cuinat abans, ja que poden provocar malalties gàstriques, al·lèrgies o altres problemes. Aquests són deu d'ells.

1. Els anacards

Aquest fruit sec conté urushiol, un oli que pot provocar l'anomenada dermatitis de contacte per urushiol. Els símptomes associats a aquesta reacció al·lèrgica són: edema, inflamació de la pell, supuració i sensació de cremada en els casos més extrems. Es tracta d'un brot al·lèrgic força comú però pot resultar perillós si es consumeixen grans quantitats d'anacards crus. Però tranquil, tot i que els paquets que es venen en els supermercats d'aquests fruits secs s'etiquetin com crus, el normal és que hagin estat cuits abans per eliminar l'urushiol.

2. Els ous

Alguns esportistes i culturistes cometen l'error de consumir ous crus per assimilar així millor les seves proteïnes. Però en prendre aquest aliment sense cuinar s'exposen al risc de patir salmonel·losi, una malaltia infecciosa provocada pel bacteri salmonel·la que es troba en el rovell d'alguns ous.

A més, els ous crus tenen una proteïna anomenada avidina que impedeix l'absorció de la vitamina B8 o biotina, i pot provocar un dèficit d'aquesta.

3. El pollastre

Encara que no és habitual no està de més recordar que consumir pollastre cru també pot provocar malalties infeccioses a causa de la salmonel·la i altres bacteris patògens que conté, algunes d'elles resistents a antibiòtics. Així ho va advertir l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en un informe publicat el 2016, en què també va assegurar que aquests bacteris no apareixen en grans quantitats i poden eliminar-se fàcilment rentant i cuinant bé el pollastre.

4. El porc

Tot i que és menys perillós que el pollastre, menjar carn de porc crua també pot provocar problemes de salut. Si vols evitar el risc de contraure malalties com la triquinosi, la qual provoca vòmits i dolors musculars, serà millor que cuinis bé aquest aliment i deixis el tàrtar per a la carn de boví.

5. Les albergínies

Per molt saludable que sembli, aquesta planta és perillosa per a la salut quan es consumeix crua. I és que les albergínies contenen solanina i solasonina, substàncies tòxiques que poden provoquen enverinaments quan es prenen en grans quantitats. Tot i que els nivells d'aquestes substàncies són baixos en les albergínies, es recomana no menjar-les crues per evitar malestars gàstrics.

6. Les mongetes vermelles

Aquests llegums són les que contenen una proporció més alta de lectina, una toxina que pot provocar problemes gastrointestinals i malalties inflamatoris autoimmunes, tal com va assegurar la investigadora Carolyn Pierini en el seu estudi 'Lectina: El su papel dañino en la salud intestinal, artritis reumatoide i la pérdida de peso' (2011).

7. El peix

L'anisakis és ja de sobres conegut entre els amants del peix. Aquest paràsit viu en alguns peixos crus i provoca diversos problemes digestius o al·lèrgics. Per eliminar aquest cuc cal cuinar bé el peix, però si el que vols és menjar-lo cru deuràs assegurar-te de congelar-lo molt bé abans de consumir-lo.

8. La iuca

Aquest tubercle, que es conrea principalment en els països tropicals d'Amèrica, s'ha de cuinar abans del seu consum. I és que la iuca conté petites dosis de cianur que, encara que no arriba a ser verinós si es consumeixen amb moderació, pot provocar problemes digestius.

9. La patata

Igual que les albergínies, les patates contenen solanina i poden causar danys estomacals. De fet, aquesta substància és la que provoca les taques verdes que apareixen en algunes parts d'aquest tubercle. A més les patates contenen midó que, tot i que té beneficis per a la salut, és difícil de digerir quan es consumeix cru.

10. Els espinacs

Encara menjar espinacs crus està bastant estès, és un error. Aquests vegetals contenen àcid oxàlic, una substància tòxica que pot danyar els vasos sanguinis si es consumeix en grans quantitats.