"Quines ganes de menjar pastís amb trossets de xocolata. Però treure ara el motlle i posar-me a fer un pastís sencer per mi sol. Escalfar el forn i esperar-me una hora?". Aquest raonament l'hem pensat més d'una vegada, però ara no cal trencar-s'hi el cap: hi ha una solució i es diu "mug cake".

Mug vol dir tassa en anglès. Un "mug cake" és un pastís que es fa en una tassa. No només es barregen els ingredients dins d'ella, sinó que la delícia s'enforna allà mateix. I per si no fossin suficients avantatges, el bo dels "mug cakes" és que es poden fer dolços o salats, sense gairebé cap estri de cuina. I perquè surtin malament cal esforçar-se realment molt.

Atenció! El "mug cake" no és el mateix que el pastís de tassa, aquella en què tots els ingredients es mesuren amb la mateixa tassa. Aquesta coca porta el nom de la tassa perquè es prepara en ella.

Des del punt de vista del gust, els "mug cakes" no tenen un gust molt diferent als pastissos comuns, encara que per l'autora d'un llibre sobre el tema (editat en espanyol sota el títol: 'Mug Cakes, delícies en tasses per microones' per editorial DosEditores), l'alemanya Angelika Illies, són més bons tebis. Tampoc té sentit col·locar-les sobre un plat: es mengen amb cullera directament des de la tassa.

Per als amants de la xocolata, Illies recomana una massa amb xocolata blanca i una salsa de xocolata negra. La mantega i la xocolata es fonen a la tassa i després se'ls afegeix ou,i sucre. S'afegeixen llet, farina i pols leudante. Tot es barreja bé amb una petita batedora manual o una forquilla. Al mig es col·loca la salsa de xocolata negra. La preparació va 90 segons al microones a 600 watts. I llest. En tot just 10 minuts.

Qui tingui ganes de menjar coca de formatge pot provar amb dues receptes simples: la 'Easy Cheesy', que consisteix a barrejar formatge fos i mató amb la resta d'ingredients, coure-ho breument i decorar tot amb melmelada de gerds. El mató ha d'estar ben escorregut, perquè sinó la humitat fa que el pastís no es cuini. El 'New York Cheesecake', en canvi, es fa amb biscotes, mató, ou, mantega i sucre. I es corona amb una crema de mató i melmelada de grosella. Illies ho recomana perquè conserva la forma en refredar-se i és bo fins i tot fred.

Si bé la clau d'aquestes pastissos és que es poden preparar ràpidament al microones, també es poden fer al forn. L'alemanya Eva Neisser, que també va escriure un llibre sobre el tema (però només de pastissos salats), afirma que en la majoria de les receptes es recomana preescalfar el forn a 180 graus i coure la massa 25 minuts al prestatge del mig.

La tassa ha de ser de vidre o ceràmica, però no pot tenir vora daurada o metàl·lic. També es poden fer servir recipients sintètics sempre que siguin aptes per a microones. Els que estan completament prohibits són els metalls de tot tipus, el paper o el telgopor.

Neisser recomana usar sempre tasses altes, ja que els ous pugen molt en la massa. Tampoc han de ser molt estretes ni anguloses.

Una recepta clàssica és la de "mug cake à la caprese", és a dir, amb tomàquets i mozzarella. A la tassa es posen ou, farina, orenga, glaçons de tomàquet, alfàbrega i mozzarella. Després d'enfornar-ho tot al microones o al forn s'orna amb una rodanxa de tomàquet i formatge i es banya amb unes gotetes de vinagre balsàmic i llest! Si li agrada més picant, feu-vos un "mug cake" amb formatge emmental, gruyère i cheddar. Queden riquíssims amb una crema de pèsols. Per això n'hi ha prou descongelar pèsols, cuinar i barrejar-les amb menta, oli d'oliva, crema àcida, suc de llimona, sal i pebre.

Un altre consell: com les mug cakes són petites, cal estar molt atent amb les quantitats i mesurar bé els ingredients. Si amb 20 grams de formatge el pastís queda ferm, amb 40 quedarà dura. Per això, res de mesurar a ull. També cal anar amb compte amb les quantitats de pols per coure. Si s'exagera, el pastís pot pujar molt ràpid i ultrapassar la vora de la tassa.

Els "mug cakes" són ideals per als rebosters poc experimentats, ja que permeten ser creatiu però, alhora, les tasses ho simplifiquen tot. Per començar, no hi ha el problema de que el pastís es quedi enganxada al motlle. A més, igual que altres dolços petits com els macarons o els cupcakes, permeten oferir diferents opcions petites en lloc d'un pastís gran.