Operació sortida de Setmana Santa: retencions de 4 quilòmetres a la C-16 i de 2 a l'N-260

En el conjunt del territori, la via que acumula més congestió és l'AP-7

Imatge d'arxiu d'un tram de la C-16, a Berga

Imatge d'arxiu d'un tram de la C-16, a Berga / Arxiu / Enric Badia

Redacció / ACN

La primera fase de l'operació sortida de Setmana Santa ha provocat retencions quilomètriques a diversos punts de la Catalunya central, amb les vies d'accés a les destinacions de muntanya com a principals afectades. En concret, la C-16 i l'N-260 han estat les dues carreteres més congestionades, amb màxims de 4,3 i 2 quilòmetres de cua en sentit nord respectivament.

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT), a la C-16 a les 8 de la tarda s'acumulaven 4,3 quilòmetres de retencions a Berga en sentit Cercs. A la mateixa hora s'ha normalitzat la circulació a l'N-2160 a Bolvir, on s'han acumulat cues de 2 quilòmetres en sentit Puigcerdà. Durant les primeres hores de l'operació sortida també s'han registrat cues puntuals a la C-55, a Sant Vicenç de Castellet, en direcció Manresa.

En total uns 304.000 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les set del matí i les set de la tarda amb motiu de l'operació sortida de Setmana Santa, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Això representa un 52,9% de la previsió fins aquest divendres.

Els punts que presenten més complicacions aquest dijous a la tarda són l'AP-7, amb dos trams de retencions d'uns 12 quilòmetres en els dos sentits de la circulació entre Gelida i Castellbisbal i entre Gelida i la Granada del Penedès. La mateixa via també registra cues d'entre dos i tres quilòmetres entre l'Aldea i Camarles, entre Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, i a la Roca del Vallès, en sentit sud; i a Mont-roig del Camp en sentit Amposta.

Entre dijous i divendres, Trànsit preveu que es produiran uns 575.000 desplaçaments de sortida des de l'àrea de Barcelona. De cara dilluns, s'esperen uns 590.000 desplaçaments de retorn.

Trànsit situa la C-16 com un dels punts calents del dispositiu

El Servei Català del Trànsit situa la C-16 com una de les vies que tindran més retencions durant el dispositiu especial que es posa en marxa per Setmana Santa. Per aquest motiu, s'hi aplicaran diferents mesures d'ordenació del trànsit com ara la incorporació de carrils especials, limitacions en la velocitat o el tancament de l'accés a l'entrada nord de Guardiola de Berguedà, una mesura que s'aplica cada diumenge des del febrer per evitar que els vehicles utilitzin aquesta drecera per esquivar les cues que es formen des del Túnel del Cadí fins a la connexió amb l'autovia a Berga.

L'any passat la C-16 va arribar a acumular 13 quilòmetres de cues entre Berga i Cercs en sentit nord en l'operació sortida, mentre que el retorn dels vehicles va ser més esglaonat. Aquest any Trànsit preveu que la mobilitat en aquesta via podria ser superior a l'any passat, tenint en compte que la Setmana Santa arriba més avançada en el calendari, amb les pistes d'esquí obertes i amb neu acumulada de les darreres setmanes, fet que pot incrementar els desplaçaments cap a les zones de muntanya.

Mesures per a l'operació de sortida

Per a millorar la circulació durant l'operació sortida el dijous, el SCT incorporarà per primera vegada dos carrils addicionals a l'AP-7 des de l'àrea de Barcelona cap al sud i el nord. En altres ocasions s'havia habilitat el carril que comprèn els trams entre Montornès del Vallès i Sils, però enguany s'hi sumarà el que se situa entre Martorell i Banyeres del Penedès, en sentit Tarragona, que també estarà muntat el divendres dia 29. En aquests carrils la velocitat màxima estarà limitada a 100 km/h en ambdós sentits.

Pel que fa a altres mesures durant la sortida, Trànsit instal·larà nous transfers basculants a l'AP-7 nord entre Sant Celoni i Llinars de Vallès i un també en el tram de direcció sud a Vilafranca, que permetran obrir i tancar els carrils segons les congestions que es produeixin. Així mateix, el SCT limitarà tant dijous a la tarda (entre les 17 h i les 22 h) com divendres al matí (entre les 10 h i les 14 h) les circulacions dels vehicles pesants.

Per la seva banda, el cos de Mossos d'Esquadra portarà a terme 1.540 controls amb la participació de 1.719 efectius de Trànsit, en un dispositiu que començarà aquest dijous. En concret, faran 413 controls d'alcoholèmia i drogues, 251 controls de seguretat passiva, 231 controls de motocicletes, 302 controls de distraccions, 233 controls de velocitat i 110 controls de transport.