El 2020 ha deixat un bon reguitzell de sèries de gran qualitat. La pugna entre grans plataformes ha recompensat l'espectador amb petites joies com Gambito de dama, Pàtria, Unorthodox o Antidisturbios, que competeixen de tu a tu amb produccions més veteranes -com The Crown o Homeland- per ser la millor de l'any. La redacció de Regió7 ha intentat buscar el consens i aquestes són, al nostre parer, els millors títols del 2020:

Pàtria. HBO.

Polèmiques i debats han envoltat la producció d'HBO, de 6 capítols i interpretada íntegrament per actors i actrius del País Basc. La producció recupera una realitat no tant llunyana, però desconeguda per a molts dels joves d’ara, ignorants del que passava al País Basc mentre la banda terrorista ETA estava activa. Un assassinat, el Txato, empresari basc, i dues famílies matriarcals enfrontades per l'odi i representades per dues dones, Bittori i Miren, que més aviat podrien ser les protagonistes d'algun 'western' gravat en els deserts d'Almeria.

Antidisturbios. Movistar+

La serie que ha irritat els sindicats policials, una ficció carregada de tensió i amb un elenc que broda els seus papers i una realització que submergeix l’espectador en cada una de les escenes. La sèrie arrenca amb sis antiavalots executant un desnonament al centre de Madrid que es complica i en el qual acaba morint un home. Un equip d'Afers Interns serà l'encarregat d'investigar els fets.

The Crown. Netflix

Si les joves generacions no estaven al corrent del que passava als salons, les quadres o els dormitoris de BuckinGham Palace, Netflix proposa "The Crown" per explicar-ho. Cap pel·lícula o cap documental, ha tingut l'impacte global d'aquesta sèrie. La quarta temporada va aconseguir en la primera setmana una audiència rècord de 29 milions, segons el diari "The Sun". També és la temporada més polèmica. Els guardians de la tradició han acusat els seus creadors d'actuar de mala fe, d'inventar fets i circumstàncies, de posar en boca de persones encara vives diàlegs corrosius, de presentar els membres de la família reial com a éssers cruels, freds i egoistes.

Unorthodox. Netflix

Una sèrie que s’ha de veure-si o si. Una proposta honesta, veraç, commovedora sense excessos i al·lèrgica als maniqueismes, amb moments de bellesa poc habitual i provocativa. La sèrie explica la història d'una jueva de Brooklyn que fuig a Berlín per escapar d'un matrimoni concertat i és acollida per un grup de músics. S'ha colat com una de les produccions més vistes a Netflix.

Homeland. FOXTV

Tot i els retards en la seva estrena, la temporada final està a l'altura del llegat de la sèrie. Els membres de la CIA Carrie Mathison i Saul Berenson marxen amb magnificència, amb una trama final que ha sobrepassat amb escreix les expectatives.

The Mandalorian. Disney+

La sèrie de Disney + creada per Jon Favreau i Dave Filoni ha aconseguit entusiasmar els seguidors de la saga original de Star Wars, a diferència de l'última trilogia cinematogràfica.

Gambito de Dama. Netflix

Una autèntica màquina de batre rècords a la seva plataforma, Netflix. És, ja, la minisèrie més vista de la seva història i ningú dubta que continuarà mantenint-se entre les produccions més vistes. Realment n'hi ha per tant? És bona o el fruit d'una febrada col·lectiva que no s'acaba d'entendre? El cert és que Gambito de Dama és una molt bona sèrie que té el seu principal mèrit en saber adaptar un motllo molt clàssic (el del personatge predestinat a perdre que supera tots els obstacles) a una història que barreja empoderament femení, Guerra Freda i problemes emocionals. Però a més del context polític (ben treballat, d'altra banda) el que acaba destacant més és la crònica vital d'una dona que es fa valer en un món d'homes quan socialment estava destinada a no tenir-hi cabuda. I després hi ha, naturalment, l'habilitat del seu creador i director, Scott Frank, per dotar de tensió les partides d'escacs, fins al punt que poden captar l'atenció d'autèntics profans.