Una txapela i trossos de diaris als ulls. Així presenta la sèrie documental «El desafío: ETA» un dels seus protagonistes. Ell, un basc amb tots els cognoms, és la imatge d’aquesta producció d’Amazon que es va estrenar la setmana passada amb una campanya de màrqueting agressiva, com el contingut de la sèrie, perquè narra alguns dels episodis més foscos de la història recent a Espanya. Malgrat que la cadena de streaming ha triat un home amb txapela per il·lustrar el documental, bé podria haver triat a un guàrdia civil. Hauria estat més representatiu, ja que «El desafío: ETA» és un documental d’Estat, que se centra en els estralls que va provocar la banda terrorista al cor de la Guàrdia Civil al llarg de dècades.

Aquest home amb txapela, condemnat per col·laborar amb ETA, és un dels pocs testimoniatges pròxims a la banda terrorista que apareixen en el documental, al costat d’un exintegrant de la banda durant els seus primers anys, un altre excarcerat etarra, l’exparella d’un etarra assassinat per la banda terrorista, i un nen el pare col·laboracionista del qual va amagar diversos membres de la banda a la casa familiar. El documental és precís a apuntar a les víctimes que va ocasionar la banda al cos militar, el seu principal objectiu des de la seva fundació. Però deixa de banda la pluralitat necessària per entendre com un xaval de 20 anys pot encaminar-se al bosc francès per empunyar una metralleta que matarà indiscriminadament «enemics del poble basc».

Jon Sistiaga es va acostar molt més a complir aquest propòsit a «ETA, el final del silencio», un documental que obria un ampli ventall de noms i víctimes. «El desafío: ETA» és útil per submergir-se en com l’Estat va lluitar contra la banda, ja que mostra l’estratègia militar i política que va dur a terme el govern de Felipe González. Assumptes com la implicació dels GAL, la guerra bruta i el conflicte amb el Govern francès també apareixen en el documental, així com entrevistes a Felipe González i Aznar. L’aportació periodística recau en Iñaki Gabilondo, director de la Ser durant els primers anys d’ETA, i en Charo i José Antonio Zarzalejos (exdirector de l’ABC), històrics periodistes bascos i fills del governador de Biscaia.

Tant el documental de Sistiaga com «El desafío: ETA» compleixen la seva funció informativa i fan un resum dels successos que abasten 50 anys d’història de la banda. No obstant això, el de Sistiaga, disponible a Movistar+, compleix molt millor la seva funció pedagògica. Sobretot per als que van néixer els anys 90 i 2000, principals consumidors dels continguts audiovisuals en streaming i que no van conèixer de primera mà la violència d’ETA, en la historial de la qual hi ha més de 800 assassinats. Entre les víctimes (moltes de civils) també hi ha nens.