Darrere de la llegenda del cavaller invicte, el Cid Campeador, s'amaga un home, Rodrigo Díaz de Vivari, la història del qual cobra vida a través de Jaime Lorente i la sèrie 'El Cid', una ficció històrica que Amazon Prime estrena el 18 de desembre amb la qual es coneixerà de més aprop la figura de l'heroi castellà.

"El meu pare va morir lluitant per Ferran I. Per tota herència, em va deixar una espasa", així comença el relat de Rodrigo, 'Ruy', un humil jove burgalès a qui la seva passió, la fidelitat a la corona i l'ambició per defensar Espanya li van permetre convertir-se en una de les figures més rellevants i fascinants de la història del nostre país.

Amazon Prime Vídeo es llança a l'aventura amb aquesta ficció històrica, produïda per Zebra Producciones, que arriba a la plataforma el pròxim 18 de desembre com una de les estrenes més esperades a Espanya i com una de les produccions que, a més, es veurà a més de 240 països i territoris de tot el món.

És cert, com destaca Amazon en les seves promocions, que el Cid és un "personatge per tots conegut" però de la vida del qual encara s'escapen determinats detalls que, en principi, aquesta ficció pretén rescatar i revisar. Tot això, a través d'un projecte que, com destaca Geòrgia Brown, directora de la filial europea de producció original de sèries, Amazon Studios, "ha comptat amb els més alts nivells de producció".

La sèrie acompanyarà, a través de cinc capítols d'una hora, al jove Rodrigo des dels seus primers passos com a escuder, passant per cavaller, fins a aconseguir convertir-se en la llegenda que avui tots coneixem, 'El Cid Campeador', a qui dóna vida l'actor Jaime Lorente, reconegut pel seu paper de Denver a 'La casa de papel'.

Al costat de Lorente, completen el repartiment José Luis García-Pérez, com el Rei Ferran I 'El Gran'; Elia Galera, com la Reina Sancha 'La Bella'; Carlos Bardem com el Comte de Lleó; Juan Echanove, en el paper del bisbe; Alicia Sanz, com la Infanta Urraca; Francisco Ortiz, interpretant a Sancho VII 'El Fort; Jaime Olías com Alfons VI; o Lucía Guerrero, en el paper de Jimena, entre altres.

Aquesta creació de José Velasco i Luis Arranz, que compta amb la direcció de Marco A. Castillo, Adolfo Martínez Pérez, Miguel Alcantud i Arantxa Echevarría, destaca, com apuntava Brown, per un alt nivell de producció, que queda patent en els paisatges pel que el de Vivari i els seus cavalquen per a mostrar les ciutats en les quals en el segle XI convivien cristians, àrabs i jueus.

D'aquesta forma, el rodatge, desplegat per Sòria, Burgos, Terol, Saragossa i la Comunitat de Madrid amb més 4.000 metres quadrats de decorats i un equip de més de 200 persones i 11.000 figurants, dóna compte de les dimensions del projecte i de les ganes de l'equip de tractar de ser fidel a la història, encara que, com és lògic, s'utilitzés recreació per ordinador per a aconseguir tal efecte.

Davant la cerca de rigor històric, resulta anecdòtic com la sèrie va ser rebuda amb certa polèmica en publicar unes primeres imatges en les quals es veia a Lorente empunyant una espasa més semblant a 'La Joyosa' de Carlemany que a les famoses 'Espasa' o 'Bugada', característiques del Campeador.

Arranz argumentava en més d'una ocasió que aquesta primera temporada narra la història del jove 'Ruy', qui hereta l'espasa del seu pare, la qual pertany a un home sense títol i que, encara que se sembli a la de Carlemany, "no té res a veure amb aquella".

La polèmica estava servida per a iniciar la promoció d'una sèrie en la qual, d'altra banda, s'agraeix que es contin més històries que la de 'El Cid' i es doni espai i protagonisme a dones com la infanta Donya Urraca o la Reina Sancha, els qui, malgrat aquest sotmetiment de la dona propi de l'època, sí que fan un pas al capdavant per a defensar el seu paper.