La Unió Europea de Radiodifusió (UER), les emissores amfitriones (NPO, NOS i AVROTROS) i la ciutat de Rotterdam (Països Baixos) han descartat la celebració de la 65a edició del Festival d'Eurovisió «com de costum» atesa la situació esdevinguda per la pandèmia de la Covid-19, i s'inclinen per un esdeveniment amb restriccions. Els organitzadors del certamen han emès un comunicat en el qual ratifiquen que l'esdeveniment tindrà lloc els dies 18, 20 i 22 de maig, i en el qual incideixen en què la salut i la seguretat de tots els participants és la màxima prioritat.

Martin Österdahl, supervisor executiu del concurs, ha afirmat que el Festival de la Cançó d'Eurovisió tornarà aquest mes de maig malgrat la pandèmia, però ha matisat: «En les circumstàncies imperants, és lamentablement impossible portar a terme l'esdeveniment com estem acostumats».

«Estem agraïts pel compromís renovat i el suport de la ciutat de Rotterdam i el recolzament continu de totes les emissores participants. Esperem poder reunir-nos a Rotterdam al maig i farem tot el possible, en les pròximes setmanes, per aconseguir-ho. Amb una situació en constant canvi, ens prenem el nostre temps per assegurar-nos que podem organitzar el Festival de la Cançó d'Eurovisió de la millor i més segura manera possible», ha destacat.

Escenari B

Així mateix, el responsable del concurs ha assegurat que, en aquest moment, encara s'estan estudiant els tres escenaris anunciats la tardor passada. Els organitzadors s'inclinen per l''Escenari B', és a dir, celebrar un concurs amb restriccions basades en les recomanacions sanitàries: aforament limitat, reducció de membres de les delegacions, distància interpersonal, ús de mascaretes i realització freqüent de tests de Covid-19.

«El nostre objectiu principal és portar els 41 artistes a Rotterdam, que actuïn tots al mateix escenari i donar la benvinguda als periodistes perquè cobreixin el concurs», ha indicat Sietse Bakker, productora executiva de l'esdeveniment.

Escenaris C i D

Els organitzadors també contemplen un 'Escenari C'. En aquest cas, el festival es retransmetria des de l'Ahoy Arena de Rotterdam amb els presentadors i els actes de l'interval en directe, però les actuacions dels 41 participants serien gravades en «fals directe».

Els concursants actuarien al seu país. Amb l''Escenari D' es concep una Eurovisió 2021 virtual i sense públic, on els artistes actuarien, de nou, en «fals directe» des dels seus països. La decisió final sobre el format serà presa en les pròximes setmanes.

El passat 18 de març de 2020 la Unió Europea de Radiodifusió anunciava la cancel·lació del Festival d'Eurovisió que s'anava a celebrar al maig a la ciutat de Rotterdam, davant la «incertesa» creada per la propagació de Covid-19 a tot Europa, i les «restriccions» imposades pels governs dels països participants i les autoritats holandeses. Es tractava d'una decisió sense precedents ja que el certamen no s'havia cancel·lat mai en els seus 65 anys d'història.