Notícies | TV

«Sense ficció» es fixa en els estigmes d'avortar a Andorra

«El mirall andorrà» mostra com la llei prohibeix interrompre l'embaràs en tots els supòsits
02-03-2020 22:19
0 vots
Una manifestant a favor del dret a avortar a Andorra | CCMA

Una manifestant a favor del dret a avortar a Andorra | CCMA

En el marc de la Setmana de les Dones que impulsen TV3 i Catalu-nya Ràdio coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, el programa Sense ficció estrena aquesta nit (21.55 h, TV3) El mirall andorrà. El documental analitza la realitat del dret a l'avortament a Andorra, un país on la interrupció voluntària de l'embaràs encara és delicte, amb penes d'arrest i presó.

Al país veí, l'avortament està prohibit en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus o de risc per a la salut de la mare. Junt amb Malta, es tracta de l'últim reducte europeu que encara no ha despenalitzat la interrupció voluntària de l'embaràs, tot i la pressió, fins i tot, de les Nacions Unides.

El codi penal andorrà preveu penes d'arrest, fins a tres anys de presó i cinc d'inhabilitació. És per això que les dones andorranes que volen avortar i que s'ho poden permetre es veuen obligades a creuar la frontera per fer-ho als hospitals catalans o francesos, carregant amb un estigma que les aboca a la clandestinitat.

Els directors del treball, Albert Segura i Anna Sanmartí, posen de manifest que en el rerefons d'aquesta problemàtica hi ha els equilibris polítics d'aquest petit estat en què el bisbe d'Urgell és, juntament amb el president francès, copríncep d'Andorra.

El documental recull el testimoni de sis andorranes que han avortat i també parla amb el personal mèdic del país andorrà.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook