Notícies | TV

«La Sagi, una pionera del Barça», aquesta nit a l'espai «Sense ficció»

El programa recorda la història de la dona que, als 27 anys, va arribar a la directiva blaugrana
11-03-2019 22:22
0 vots
Anna Sahun en el paper d'Anna Maria Martínez Sagi. CCMA

Anna Sahun en el paper d'Anna Maria Martínez Sagi. CCMA

El programa Sense ficció de TV3 recupera aquesta nit la memòria d'Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona, amb l'estrena del documental La Sagi, una pionera del Barça. Com era ser dona, esportista, catalanista, republicana i lesbiana als anys 30? Tot això i més va ser Anna Maria Martínez Sagi, que l'any 1934, quan tenia tot just 27 anys, va aconseguir una fita en aquells temps gairebé impensable, dins uns societat que no veia amb bons ulls que una dona ocupés un càrrec de direcció.

Sagi encarnava un model de dona independent i moderna. Va ser esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i l'exili. Pionera fa gairebé un segle, ara seria considerada una dona del nostre temps. Aquest documental és el descobriment d'aquesta pionera desconeguda, una personalitat avançada al seu temps. L'any 1934 va acceptar el càrrec a la junta del Barça amb la condició de poder millorar la situació de les dones a través de l'esport, especialment de les treballadores, molt castigades per l'ambient insà de les fàbriques. No obstant això, va dimitir al cap d'un any, incompresa per un ambient masculí que no entenia la seva militància feminista.

Al documental, l'actriu Anna Sahun es converteix en l'altra Anna, Anna Maria Martínez Sagi, una periodista brillant que no va dubtar a incorporar-se a la columna Durruti durant la Guerra Civil Espanyola i a la resistència francesa contra els nazis. Però, al dolor de l'exili, s'hi va afegir una relació amorosa amb una altra escriptora que la va ferir íntimament i per la incomprensió de l'època. Poeta, pintora, decoradora, professora d'idiomes... Quan a final dels anys seixanta va tornar de França i dels Estats Units, va trobar una Catalunya a la qual no es va tornar a adaptar mai. El franquisme la tractava com un fantasma del passat, el testimoni d'una generació que havia volgut trencar motllos de classe i de gènere, una generació pionera en tantes coses.

El documental recupera la memòria d'una persona tan extraordinària com oblidada. Una dona que va lluitar per la seva independència en un moment històric excepcional, la Segona República. El caràcter, la determinació i una relació amorosa la van marcar tota la vida. El programa en ressegueix les passes i busca les persones que la van conèixer.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (23:01 h)

Després

Cerca els teus programes preferits: