El petit poble d'Avinyonet del Penedès s'ha transformat en l'escenari de La fossa, el thriller que estrenarà Tv3 la tardor del 2019 en forma de minisèrie de quatre capítols, que mostra una reflexió sobre «les ferides del passat que encara no s'han tancat». Així ho va expressar dimarts el seu director, Agustí Vila, en una visita al rodatge de les escenes inicials de la trama. Al llarg de quatre capítols, La fossa relatarà la investigació policial del crim d'un jove que estava excavant d'amagat una fossa de la guerra civil, i farà aflorar el passat de nombrosos personatges. A més de Televisió de Catalunya, coprodueixen el projecte Apunt, Bausan Films i Wise Estudios, amb un pressupost d'uns 1,3 milions d'euros i la previsió que la sèrie es dobli en valencià i balear.

La fossa mostra el crim de David Martos, un jove que apareix mort quan treballava d'amagat en l'exhumació d'una fossa comuna de la guerra civil sense catalogar, en la qual sospita que hi ha enterrats familiars seus, segons li havia explicat el seu avi, malalt d'Alzheimer. L'assassinat de Martos suposa un gran daltabaix al poble, on arriba la sergent dels Mossos d'Esquadra Andrea Carmona (Nausicaa Bonnín), que encapçalarà la investigació policial.

La recerca per determinar què ha passat farà entrar en escena la mare del jove (Núria Prim), un policia local que s'involucrarà en la investigació (Sergio Caballero) i un ric propietari del poble (Blai Llopis). Tots mostraran el seu vincle amb la fossa i amb l'aparició del cadàver, alhora que aflorarà part del passat de cadascun d'ells. Agustí Vila va destacar que «l'ús de la fossa en l'eix de la història no deixa de ser una metàfora», i assegura que els «deutes amb el passat» són realment el tema de fons. Segons Vila, la cura d'aquest passat permet obrir una reflexió «tant a nivell social com individual».

Vila va destacar que el que més el va impressionar quan va treballar el primer guió va ser «veure que tots els personatges tenien ferides per tancar i això es podia extrapolar al conjunt del poble on s'ambienta la història -un municipi anònim del Penedès-, que té ferides ocultes de la guerra civil, que encara supuren».