Notícies | TV

La Generalitat Valenciana tanca la ràdio i televisió públiques perquè són "inviables"

Amb la desaparició de RTVV, el valencià perd pràcticament la seva presència als mitjans de comunicació audiovisuals
0 vots


El govern valencià va anunciar ahir a la tarda el tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), que va iniciar les emissions fa 24 anys, després que es conegués la sentència que anul·la l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) i obliga a readmetre més d'un miler de treballadors acomiadats.
L'executiu ho va decidir en una reunió d'urgència presidida pel mateix president, Alberto Fabra. Per mitjà d'un comunicat, es va remarcar que arran de la decisió judicial la continuïtat és "inviable, ja que només el cost de les despeses de personal d'una plantilla de 1.700 treballadors suposaria aproximadament 72 milions, una quantitat a la qual caldria sumar la despesa de funcionament i manteniment de RTVV, un cost que la Generalitat no pot assumir".
El comunicat afegeix que s'ha volgut fer pública la decisió "amb celeritat per no prolongar de manera innecessària la intranquil·litat que suposaria per als treballadors de RTVV". També assenyala que el govern valencià va abordar l'ERO a RTVV dins la reestructuració del sector públic empresarial, "amb la finalitat d'aconseguir una administració més lleugera i sostenible". L'aplicació de l'ERO es justifica pel deute acumulat i assumit pel govern, més de 1.000 milions d'euros, "una xifra que deixava en evidència que RTVV era clarament deficitària i insostenible amb la dimensió que tenia en aquell moment". La Generalitat manifesta que es va optar per redimensionar RTVV i no tancar-la i que la voluntat sempre va ser de mantenir-la oberta. El comunicat diu que després de la sentència del TSJ valencià les causes de nul·litat són un canvi de criteri per acomiadar i desafectar 186 treballadors.
Segons la sentència, les dues decisions vulneren el drets fonamental a la igualtat. El tancament de RTVV suposarà l'acomiadament dels 600 treballadors que seguien treballant a Nou, Nou24, NouRàdio i Nou Sí Ràdio. L'anunci va ser la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que declara nul l'ERO de RTVV, aprovat l'agost del 2012, i que va suposar l'acomiadament de 1.198 persones, que obligava l'ens a reincorporar els treballadors acomiadats.
El comunicat assenyala que el govern valencià "té l'obligació de prioritzar els serveis bàsics i garantir, sobretot, una sanitat, una educació i uns serveis socials de qualitat, universals i gratuïts, i aquest és l'objectiu prioritari".

Cop a la llengua
La presència del valencià a les cases es ressenteix plenament de la decisió, ja que Canal 9 era el mitjà amb més incidència en les emissions en valencià. RTVV era l'ens que més producció feia en aquesta llengua, tot i que una part de la programació era en castellà. Només algunes televisions locals ofereixen una part de la programació en català així com algunes desconnexions de TVE. Un element de normalització lingüística, encara que feble, desapareix.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Ara a la TV

Ara (10:16 h)

Després

Cerca els teus programes preferits: