Viatges

De Porto a Lisboa (II)

0 vots

Manresa - Barcelona

Un viatge per les localitats de Fàtima, Batalha, Alcobaça, Nazaré, Obidos, Peniche, el Cap Carvoeiro i Mafra, per acabar a la capital, Lisboa

­­­­FRANCESC POYATO / Després d’haver conclòs la primera part del viatge que recor-re la part nord de Portugal (vegeu l’edició del dissabte 11 de juny), el trajecte pel país lusità continua. En aquest segon i darrer capítol ens aturarem a les localitats de Fàtima, Batalha, Alcobaça, Nazaré, Obidos, Peniche, el Cap Carvoeiro, Mafra i acabarem a la capital, Lisboa.

Després d’haver-nos aturat a Tomar, la ciutats dels templers, continuem 60 quilòmetres en direcció oest i arribem a la localitat de Fàtima, coneguda gràcies a la basílica del 1925, en la qual una barreja d’estils neogòtic i neobarroc s’eleva davant d’una immensa esplanada que arriba a donar aixopluc a un milió de pelegrins, que vénen aquí atrets per la fe del miracle de Fàtima, que explica que el 13 de maig del 1917, en una balma propera a la basílica, la Mare de Déu es va aparèixer i va revelar tres secrets als tres pastorets Francisco, Lucía i Jacinta.
El viatge prossegueix 20 quilòmetres més en direcció –un altre cop– cap a l’oest fins a Batalha, on es pot admirar l’impressionant monestir de Santa Maria, una de les millors obres del gòtic manuelí portuguès, així com les seves capelles inacabades –capella octogonal que no es va arribar a acabar i que, per tant, no té sostre. Alcobaça, a 20 quilòmetres en direcció sud i el monestir cistercenc de Santa Maria, on no ens podem perdre la cuina –amb una connexió directa al riu– és la propera destinació. Alcobaça i Batalha, totes dues poblacions i els seus monestirs patrimoni mundial de la humanitat per la Unesco, donen pas a la costa atlàntica, i a només 15 quilòmetres d’Alcobaça,  Nazaré, potser el poble de pescadors més típic i pintoresc de tota la costa atlàntica portuguesa.

 


El nostre itinerari continua en direcció sud fins a Obidos, a 40 quilòmetres de distància, una bella petita ciutat que, sens dubte, és el millor conjunt monumental de tot el país i que dóna pas, 25 quilòmetres cap a l’oest, a Peniche i el Cap Carvoeiro, una espectacular petita península atlàntica amb la ciutadella antiga. A més de ser una espectacular fortalesa, és un bon lloc per menjar-hi bon peix i marisc.
Lisboa és el punt final d’aquest recor-regut, encara que no sense abans parar a Mafra. A 70 quilòmetres al sud de Peniche, el monestir de Mafra, també conegut com el Escorial portuguès, va ser construït entre els anys 1717 i 1730 per Joan V –en agraïment a Déu per haver-li concedit descendència– i atreu cada any milers i milers de visitants, que s’hi apropen per admirar les seves estances, com ara la biblioteca, la infermeria del monestir i la cúpula de 70 metres d’alçada.
La capital, Lisboa, i a només a 60 quilòmetres al sud de Mafra, és sens dubte el destí estrella d’aquest viatge. Capital d’un imperi que va colonitzar extenses àrees d’Amèrica, Àsia i Àfrica, Lisboa és una atractiva ciutat que envolta el visitant amb un halo de senyoriu, cultura i, com diuen els portuguesos, saudade (nostàlgia), molta saudade.

 


El castell de Sant Jordi, la construcció més antiga de la ciutat dalt d’un turó, ofereix unes incomparables vistes sobre la ciutat. Al peu els barris d’Alfama i Baixa donen pas a l’enorme plaça del Comerç i el seu Arc de Triomf. Des d’aquí, la plaça del Rossío –centre de la ciutat– i la plaça Figueira conviden a conèixer el típic barri del Chiado i especialment el Bairro Alto, des d’on podem baixar novament cap a la plaça dels Restauradors i l’avinguda de la Llibertat, senyorial avinguda que condueix a la ciutat nova. Als voltants de Lisboa necessitarà un dia extra per conèixer Estoril –amb el seu casino i jardins–, Cascais –bonica i petita ciutat costanera on hi ha Cabo da Roca, el punt més occidental d’Europa- i Sintra –tradicional i petita ciutat burgesa que atresora el Palau Nacional de Sintra, el Palau de Pena i el Palau de Queluz als afores. Portugal, un país acollidor del qual el turista sempre s’emporta un bon record.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Una vista de les teulades de Nuremberg.

VIATGES | Nuremberg, la història alemanya reflectida en una ciutat

La ciutat es presenta com un record d'un passat que no convé oblidar

Parc Natural Sa Foradada.

Els parcs naturals a Mallorca que cal visitar

Una illa que atrapa els turistes pel sol i la platja, també sorprèn per les meravelles dels seus espais protegits

Banyalbufar

Cinc llocs per redescobrir Mallorca

A l'illa de les mil cares sempre hi ha llocs amagats dels quals gaudir, o als quals tornar

Vista aèria de cala Bassa.

Les millors platges d'Eivissa

Ses Salines o Cala Bassa, són algunes de les cales que no et pots perdre si visites l'illa

De:
Fins a: