Viatges

De Porto a Lisboa

0 vots

Manresa - Barcelona

Els portuguesos diuen que a Porto es treballa; a Coïmbra, s’estudia i, a Lisboa, es dialoga.

FRANCESC POYATO / Portugal és un país que, en la seva tasca de compartir la península ibèrica amb Espanya, passa per ser un dels destins culturalment, històricament i gastronòmicament més interessants d’Europa. Amabilitat, serietat, honestedat i hospitalitat són quatre trets que defineixen la majoria dels més de deu milions d’habitants, que, orgullosos de la seva bandera i de la seva pàtria, sempre ofereixen una calorosa rebuda al visitant. En aquesta ocasió us recomano una setmana de viatge entre les dues principals ciutats de Portugal, Porto i Lisboa, cosa que permetrà que visiteu la meitat nord d’aquest país. En aquest article parlaré de la primera part del trajecte, que abraça les localitats de Porto, Averio, Coïmbra i Tomar. En l’article de la setmana vinent completarem el recorregut per   terres portugueses.

 


Els meus amics portuguesos sempre em diuen que a Porto es treballa, que a Coïmbra s’estudia i que a Lisboa es dialoga. Aquesta popular dita, a mig camí entre la broma i la realitat, defineix molt bé el nostre viatge, un trajecte d’una setmana de durada que ens porta per les principals ciutats del país i visitarem algunes de les seves meravelles arquitectòniques i urbanístiques. Que a Porto es treballi és una característica de les ciutats del nord i que els ciutadans de Porto assumeixen com a pròpia. A Coïmbra s’estudia des de fa bastants segles, ja que va ser la primera universitat del país. I què dir de Lisboa? De la gran capital de l’antic imperi portuguès es diu que s’hi dialoga, i així és en una ciutat que, tot i ser capital, on els polítics parlen, sempre trobarem algú amb qui compartir un moment, un cafè i una estona de xerrada.

 


Porto, al nord i a pocs quilòmetres de la frontera natural que marca el riu Miño amb Galícia i amb l’estat Espanyol, és la segona ciutat més gran de Portugal. El seu nucli antic, nomenat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, és una barreja d’història, art i malenconia. Amb un profund toc de «decadència controlada» que recorda en moltes de les façanes l’Havana, la part antiga de Porto és un autèntic plaer per als qui gaudeixen de passejar per laberints d’estrets, empedrats i fins i tot escalonats carrers.

 


El Palau de la Borsa i la catedral són parades obligades en una visita a Porto. Com tampoc no ha de quedar en el tinter creuar el pont eifelliano de Don Luis, sobre el Duero, fins a Vilanova de Gaia, on l’esperen els famoses cellers dels encara més coneguts vins de Porto. Us recomano que us preneu una tarda per visitar almenys un dels cellers. A Taylor’s podreu sopar observant l’esmentat pont i el nucli antic de Porto, una ciutat que us robarà una part del  cor i a la qual sempre acabarà tornant, o volent tornar.

 


A escassos 80 quilòmetres cap al sud, la petita ciutat d’Aveiro és la nostra propera parada. Coneguda pels seus canals i per les Moliceiro –unes barques de fons pla i en forma de gòndola que permeten recórrer els  canals, tot i que la seva funció principal sempre ha consistit a recollir sal i el moliço o fons d’algues per produir adob–, Aveiro és una ciutat amable. El seu nucli antic es recorre a peu en una tarda o un matí. Seixanta quilòmetres més enllà, en direcció sud i travessant el centre del país hi ha Coïmbra, l’autèntica capital cultural del país. Coïmbra és una ciutat que es visita en un dia, temps mínimament necessari per poder explorar la seva part alta i la baixa. A la part alta, dominant un turó, hi ha la universitat –amb tresors com la biblioteca Joanina, potser la més bonica de tot el planeta–, la Catedral Nova o Sé Nova i la Catedral Vella o Sé Vella, la més antiga de tot el país i que sorprèn pel seu aspecte fortificat, llegat de l’època en què es va construir quan Coïmbra ocupava la frontera entre el món musulmà i el cristià. A la part baixa de Coïmbra, amb les places i els carrers per als vianants al costat del riu Mondego, hi ha un apassionant laberint de carrerons que completa un dia de visita  a aquesta ciutat.

 


En direcció sud, i aquesta vegada per car-retera, a 90 quilòmetres de Coïmbra hi ha Tomar, la ciutat dels templers, on es pot visitar el monestir, obra mestra de l’art portuguès Manuelino, que dóna el tret de sortida a una miniruta dins aquest viatge en el que anem a fer moltes més visites gràcies a la densitat i concentració de petites ciutats i pobles atractius des del punt de vista turístic, i que s’explicarà en l’edició de dissabte vinent.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

El salt del roure.

Dues excursions per descobrir la Vall d'en Bas

Una gran diversitat de rutes configuren l'entorn de la localitat

Passera de fusta i una de les pedres exposades al Jardí de roques de Rubió.

Un jardí de roques per explicar la riquesa geològica del Parc Natural de l'Alt Pirineu

A Rubió (Pallars Sobirà), els visitants hi podran veure una dotzena de pedres, la més antiga de fa 450 milions d'anys

El Palau Ducal de la localitat burgalesa

Lerma, el senyoriu burgalès del duc

Declarat conjunt històric, Lerma és un municipi que guarda un dels millors conjunts urbans del barroc espanyol

Vista de l'estadi olímpic de Lujnikí

Moscou, a ritme de les matrioixques

La ciutat russa es converteix en la capital del món amb la celebració del Mundial de Futbol

De:
Fins a: