Viatges

Seguint la riba dolça del llac Leman

0 vots

Manresa - Barcelona

Recórrer les poblacions del perímetre del llac Leman és una excursió molt entretinguda que pot comportar uns tres dies, però es descobreixen noves ciutats i petites poblacions fascinants. En aquesta primera etapa recorrem la riba sud. 

FRANCESC POYATO / Sempre m’han fascinat els llacs pel significat que tenen com a mars d’interior, encara que siguin d’aigua dolça. Els llacs, i especialment els que són d’unes dimensions considerables com el llac Leman, han modelat la història de les poblacions de les seves costes o de les seves ribes, així com la vida, l’economia i les tradicions amb què influeixen en els seus habitants. El llac Leman, o llac Geneve, com els agrada anomenar als que són de Ginebra, és en si un tram del riu Roine, ja que es converteix en el llac Leman a l’altura de Villeneuve, i a Ginebra torna a prendre la forma i llit de riu que l’acompanya fins a la seva desembocadura a la rodalia de Marsella. Proposo fer el recorregut de tota la riba del llac, dividint l’itinerari en dues parts: la primera resseguirà la riba sud; i la segona (que es publicarà la setmana vinent), la costa nord.

 


La primera part d’aquest recorregut té el punt de sortida a l’aeroport internacional de Ginebra. Des d’allà, és preferible   llogar un cotxe i dirigir-se cap al centre de Ginebra, ni que sigui de passada i travessant Cologny, on es poden veure algunes de les mansions més espectaculars de la ciutat; després cal continuar cap a la frontera amb França. La carretera, una vegada en territori francès, continua en paral·lel al llac Leman. La primera indicació que cal seguir, i, excepcionalment, abandonant la carretera principal, és Douvaine, una població des de la qual trobarem les indicacions per arribar a Yvoire, la nostra primera parada. Yvoire és un dels pobles medievals de costa més bonics de França. Assentat sobre un fort desnivell, Yvoire manté intacta aquesta atmosfera d’altres segles que sempre es conserva en aquells llocs on es mantenen les antigues edificacions de pedra que decoren carrers i placetes. El castell d’Yvoire, sobre les aigües del llac i al costat del petit port, és sens dubte l’atracció més fotografiada. A Yvoire trobareu diferents petits restaurants molt a l’estil francès, on la millor recomanació és un menú senzill que acostuma a estar a tot arreu: plat de perques –peixos del llac– amb patates fregides i amanida. De retorn a la carretera principal, Thonon-les-Bains, una població eminentment turística que té grans oscil·lacions en la seva població flotant entre l’estiu i l’hivern, és la següent parada abans d’arribar a Evian.

 


Evian és sens dubte coneguda per tot-hom gràcies a l’aigua mineral i altres tractaments i productes cosmètics amb el segell local. Evian és una petita ciutat on val la pena fer una parada i admirar, fent una tranquil.la passejada, alguns dels centenaris hotels i edificis que hi ha al costat del llac. Evian, a més, és una ciutat d’art i de congressos.

 


Fins a la frontera amb Suïssa en el costat oriental del llac, la carretera transita per una zona una mica més abrupta i, per descomptat, força menys poblada. A la duana de Saint-Gingolph, la carretera abandona el llac i passa a seguir, com fan els salmons, el riu Roine a contracorrent. La   carretera marca en el seu recorregut una mena de «o», ja que la zona en la qual el Roine es converteix en el llac Leman, que està protegida, és en realitat una desembocadura que en ella mateixa és un delta.
Aigle és la següent parada en el nostre recorregut pel Leman gràcies al seu castell, una petita fortalesa medieval que avui té la missió d’acollir el museu del vi, una exposició que recomano. Tot i que molta gent ho desconeix, el vi suís, especialment el blanc, és excel·lent. No s’exporta perquè més del 95 % de la seva producció és consumida a Suïssa. Al museu del vi d’Aigle hi ha una col·lecció d’etiquetes de vi que no s’haurien de perdre.

 


Villeneuve, ja sobre el llac Leman i a l’extrem oriental, en total contraposició a la ciutat de Ginebra, és la parada següent. Villeneuve és una petita població costanera molt tranquil·la, amb petites terrassetes sobre el llac, carregada d’història. És un oasi de tranquil.litat en comparació amb les ciutats d’aquesta ruta. El castell de Chillon, construït sobre un penyal al llac, a pocs quilòmetres de Villeneuve i gairebé a tocar Montreux, és una parada obligada. El castell de Chillon és el monument més visitat de Suïssa i una autèntica joia de l’arquitectura medieval. Amb més de set segles d’història, el castell, orgull de tots els suïssos, és una visita que no podem obviar en aquest recorregut. A l’hivern especialment, el castell és molt fred, així que, ja que els que van ser presoners a Chillon segurament no ho van poder, us recomano que us abrigueu bé.


Més informació a topconsulting@topconsulting.es

La foto és del castell de Chillon. Autor: Erik Charlton (Flickr.com)

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Panoràmica de Caldas de Aregos.

Les termes reials de Caldas de Aregos

Alfons Henriques i la seva esposa ja acudien el segle XII a prendre les aigües en aquesta població envoltada d'un paisatge excepcional sobre el Duero

Una vista del Monestir de Montserrat.

L'espectacularitat de Catalunya a través de la Ruta dels 3 monts

Un recorregut que transcorre entre els parcs naturals del Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac i Montserrat

Al castell de Clos Lucé, Leonardo da Vinci va viure envoltat dels seus alumnes

La vall del Loira es rendeix al geni Leonardo da Vinci

La regió s'omple en el 500 aniversari de l'artista italià amb més de mig miler d'esdeveniments

L'oferta de llocs on practicar esport a Barcelona és àmplia.

5 punts de la ciutat de Barcelona on fer esport a l'aire lliure

La ciutat comtal ofereix una gran quantitat de llocs increïbles per a entrenar i fer diferents esports a la naturalesa

De:
Fins a: