Viatges

Brussel·les, el teatre més bonic del món

0 vots

Manresa - Barcelona

La Grand Place-Grote Markt de Brussel·les és un dels espectacles més impressionants que ofereix Bèlgica. Testimoni de més de mil anys d’història, hi ha 39 edificis, i cadascun té un nom i un significat que li aporten personalitat pròpia­. 

La Grand Place-Grote Markt de Brussel·les és la plaça més bonica del món que coneixem. Mai no ens cansarem d’aquest preciós enclavament de la capital belga que està reconegut com a patrimoni universal per la Unesco i que Jean Cocteau va definir com «el teatre més bonic del món». Viu testimoni de més de mil anys d’història, va ser massacrada el 1695 i reconstruïda durant cinc anys per deixar-la tal com la coneixem avui. Passegeu per la plaça, entreu als seus locals, gaudiu d’una Kriek –cirera– o una Framboise –gerd–, típiques cerveses de Brussel·les. Seieu en un restaurant –a l’interior!– i respireu la història de les parets de pedra i fusta que l’acompanyen. Estareu en un lloc únic.
La Grand Place-Grote Markt és una àmplia i generosa esplanada empedrada que mai no dorm i en la qual hi ha 39 edificis, tots amb un nom, una història, un significat. A l’ala oest, trobem el número 1 de la plaça. És la Casa Gremial dels Forners, també anomenada del Rei d’Espanya pel bust del monarca Carles II -rei d’Espanya i dels Països Baixos el 1697-  que decora la façana. Els números 2-3 són El Carretó (La Brouette-Den Cruywagen), en homenatge al transport de mercaderies de l’antic gremi de lleters que dóna nom a la cerveseria actual. Encara a l’ala oest, el número 4 està ocupat per una xocolateria a l’antiga casa del gremi de boters, ebenistes i fusters (Le Sac-Den Sack). Al 5 hi ha La Lloba (La Louve-De Wolf), que allotja una sucursal del banc CBC a l’antic gremi dels arquers. Al número 6, La Banya (Le Cornet-Den Horen) va ser l’antic gremi de barquers i la seva façana imita la popa d’un vaixell; i al 7, La Guineu (Li Renard-De Vos), va ser el gremi de mercers.
L’ala sud està majestuosament dominada per l’Ajuntament, un edifici asimètric de 96 metres d’alçada i coronat per una estàtua de Sant Miquel entre els carrers de l’Etoile i la Tête d’Or. Al número 8, l’Estrella (l’Etoile-De Sterre), hi va haver la seu de l’Oficial de Justícia i avui, en la seva antiga planta baixa, hi ha el monument a Everard’T Serclaes. Cal acariciar la seva mà per tenir sort.  Al 9, el Cigne (Le Cygne-De Zwan), hi ha la Brasserie l’Ommegang, un local que va ser freqüentat per Marx i  Engels i on es va fundar el partit comunista belga el 1885. L’Arbre d’Or (L’Arbre d’Or-Den Gulden Boom) al número 10 acull el Museu de la Cervesa de l’antic gremi de... Cervesers. La Rose Blanche al núm. 11 (La Rose-De Roose) és el nostre restaurant preferit: tenen un fantàstic duet de boudins, fondues de formatge –croquetes–, tomàquets amb gambes i la millor i més lleugera Gaufre de la ciutat. Al 12 hi ha la casa de diamants Gautam.
La Casa dels Ducs de Brabant, ja a la banda est, ocupa les set cases que van del número 13 al 19, encara que transmet una forta sensació d’unitat gràcies al frontó comú de la seva façana única. De dreta a esquerra els edificis són La Fama, l’Ermita (restaurant La Cave du Roy: els millors musclos amb patates fregides de la plaça); La Fortuna, on hi havia el gremi de Blanquers i avui restaurant ‘tKelderke; El Molí de Vent, del gremi dels Moliners; El Ger-ro de Estany; El Turó, del gremi de Canterans i Paletes; i La Borsa.
Per acabar el recorregut anem cap a l’ala nord. S’inicia amb el número 20, on hi ha El Cèrvol (Le Cerf-De Hert), una casa que va ser de l’arquitecte Van den Eynde. Als números 21 i 22,  Joseph & Anne, hi trobareu xocolata Godiva. Al 23 hi ha l’Àngel.  La Chaloup d’or-Den Gulden Boot, al 24 i 25, és per a nosaltres la millor cerveseria i és veïna de La Paloma, del gremi de pintors al 26 i 27. Al 28, La cambra d’Amman/Les Armes de Brabant, esperen llogater.
A la preciosa Casa del Rei, del 29 al 30, just davant de l’Ajuntament, hi ha l’antic Gremi de Forners, que avui és el Museu de la Ciutat i Armari del Manneken Pis. El número 34, l’Elm (Li Heaume-Den Helm), és l’antiga casa particular que acull Casa Manuel; el 35, El Gall Dindi (Li Paon-Den Pauw); el 36-37, La Petita Guineu (Le Petit Renard-Den Eycke) és la taverna grega El Greco; el 38, Santa Barbara, on hi ha una botiga de brodats típics de Flandes; i al 39, l’Ase (l’Ane-Den Anzel). Coneixeu alguna plaça tan apassionant?


Francesc Poyato
. Director comercial de Top Congress, organitzador professional de congressos.
 

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

El salt del roure.

Dues excursions per descobrir la Vall d'en Bas

Una gran diversitat de rutes configuren l'entorn de la localitat

Passera de fusta i una de les pedres exposades al Jardí de roques de Rubió.

Un jardí de roques per explicar la riquesa geològica del Parc Natural de l'Alt Pirineu

A Rubió (Pallars Sobirà), els visitants hi podran veure una dotzena de pedres, la més antiga de fa 450 milions d'anys

El Palau Ducal de la localitat burgalesa

Lerma, el senyoriu burgalès del duc

Declarat conjunt històric, Lerma és un municipi que guarda un dels millors conjunts urbans del barroc espanyol

Vista de l'estadi olímpic de Lujnikí

Moscou, a ritme de les matrioixques

La ciutat russa es converteix en la capital del món amb la celebració del Mundial de Futbol

De:
Fins a: