Viatges

Amsterdam, meca de la tolerància i la bicicleta

2 vots

Manresa - Barcelona

Coneguda arreu pels seus coffe shops i pel barri de les dones als aparadors, Amsterdam és molt més que una ciutat liberal. Per Francesc Poyato

Feia temps que no visitàvem Amsterdam, així que durant un viatge per Bèlgica vam prendre la decisió de passar-hi un cap de setmana i recórrer l’Amsterdam que jo conec. El primer edifici que normalment es trobarà a Amsterdam és l’antiga estació central de tren, un edifici del 1899 amb influències renaixentistes i neogòtiques que pot presumir de tenir un dels pàrquings per a bicicletes més grans del món.

 


De l’estació sortirà a la sempre concor-reguda Damrak, una avinguda on veurà l’antiga Borsa del 1913, així com petits hotels i un munt de comerços típics per a turistes. Uns metres més enllà, la plaça Dam amb el fàl·lic Monument Nacional del 1956 en memòria dels morts en la Segona Guerra Mundial, és el centre d’Amsterdam i el punt on es va aixecar el dic sobre el riu Dam que va donar origen i nom a la ciutat. Rokin és la continuació de l’eix Damrak-Dam, l’espina dorsal de l’antic port i eix de l’Amsterdam medieval. A l’oest de la plaça Dam queda el Neieuwe Zijde, o la part nova, així que li recomano que prengui la Raadhuistraat fins a la casa d’Anna Frank, un carrer molt animat que li permetrà conèixer el cinturó de canals de l’oest, una zona que es va crear al segle XVI i que va donar forma a una ciutat en creixement.

 

El Singel és el canal que marca la frontera entre l’Amsterdam medieval i el cinturó de l’oest, teixint un entramat de canals, ponts i carrers que és una autèntica delícia per als vianants. Li suggereixo que camini ordenadament seguint les quadrícules que es formen a partir dels canals.

 


Li encantarà el canal del Herengracht –que deu el seu nom als cavallers de les antigues companyies d’Índies Orientals–, a l’antic barri on es van establir les classes acabalades en els segles XVII i XVIII; precioses mansions i magatzems que avui ocupen oficines bancàries i empreses. El canal següent, el Kerzergracht, deu el seu nom a l’emperador Maximilià i té una història similar al de Herengracht. El Prinsengracht, en canvi, el canal dedicat al príncep Guillem d’Orange, té un origen més burgès, obrer i social que els anteriors; avui, les seves cases, amb un aspecte més modest, acullen cafès i botigues. No deixi de caminar per aquests canals i els seus carrers adjacents, el meravellarà l’arquitectura i les façanes de les cases. Especialment li cridarà l’atenció el fet que moltes de les construccions semblen inclinades. No s’espanti, el sòl a Holanda és molt argilós i els edificis tendeixen a desplaçar-se alguns centímetres al llarg dels anys. Estigueu tranquils: tot sota control i no ens quedarem sense el nostre estimat Amsterdam.

 


De nou a la plaça Dam, on també hi ha l’Església nova del XV i el Palau Reial de la monarquia holandesa, trobarà en paral·lel a Rokin la Kalverstraat, un animadíssim car-rer de vianants que sembla que mai dorm i on sempre hi ha molta animació. A uns metres de distància, Spui és una bonica plaça que abans marcava el límit sud d’Amsterdam. No es perdi el mercat de llibres antics dels divendres en un lloc que els holandesos van guanyar a l’aigua i des del qual podrà conèixer el Beginhof, un oasi de tranquil·litat al mig del bullici d’Amsterdam i que es remunta al segle XV, quan una comunitat de dones va començar a tenir cura de la gent gran, entre altres activitats en benefici de la comunitat. Pot entrar al Beginhof a descobrir la seva arquitectura, però faci-ho amb respecte a qui hi viu.

 


A Leidseplain, antiga porta d’entrada a la ciutat vella, podrà trobar ambient i diversió. El Rijksmuseum (1885), a uns minuts caminant, és una visita que no pot obviar. Amb una aparença similar en formes i estils a l’estació de tren, ja que tots dos edificis porten la signatura de Pieter Cuypers, el Rijksmuseum exposa la millor col·lecció del món en pintura flamenca i holandesa dels segles XV al XIX. A Museumplein, el gairebé veí museu Van Gogh, l’edifici de Kurosawa acull una interessant col·lecció permanent de pintures de l’escola de Van Gogh.

 


Pel carrer Spiegel i el sempre actiu mercat de tulipes, podrà tornar a la plaça Dam i conèixer així la part vella de l’Amsterdam medieval, que queda a l’est de la Damrak. El barri de les llums vermelles és potser un bon exemple de la coneguda tolerància i convivència holandesa. Les prostitutes no exerceixen des del carrer, ho fan exhibint-se als aparadors i anuncien amb una llum vermella la seva disponibilitat per als clients. Els famosos coffee shops també abunden en aquesta zona i, encara que no s’ho cregui, és la més segura de la ciutat. La policia sempre hi patrulla i garanteix la tranquil·litat d’aquests carrers.

 

Per acabar, la plaça del Nieuwmarket –del segle XVII, que era antigament el port on els vaixells carregaven i descarregaven les seves mercaderies– ofereix animats cafès on menjar un bon bagel de salmó fumat, formatge fresc i tàperes. Si encara li queda temps, més enllà de la casa d’Anna Frank podrà conèixer el Jordaan, un antic barri obrer on gairebé cada dia se celebra un mercat. I si li agrada l’arquitectura moderna, a les illes exteriors del nord de la ciutat trobarà edificis del segle XXI amb formes innovadores i capritxoses. A Amsterdam, sempre s’ho passarà molt bé.

Més informació a topconsulting@topconsulting.es

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

El salt del roure.

Dues excursions per descobrir la Vall d'en Bas

Una gran diversitat de rutes configuren l'entorn de la localitat

Passera de fusta i una de les pedres exposades al Jardí de roques de Rubió.

Un jardí de roques per explicar la riquesa geològica del Parc Natural de l'Alt Pirineu

A Rubió (Pallars Sobirà), els visitants hi podran veure una dotzena de pedres, la més antiga de fa 450 milions d'anys

El Palau Ducal de la localitat burgalesa

Lerma, el senyoriu burgalès del duc

Declarat conjunt històric, Lerma és un municipi que guarda un dels millors conjunts urbans del barroc espanyol

Vista de l'estadi olímpic de Lujnikí

Moscou, a ritme de les matrioixques

La ciutat russa es converteix en la capital del món amb la celebració del Mundial de Futbol

De:
Fins a: