Rutes i excursions

De Berga a Ripoll per la carretera de les Llosses

0 vots

Berga - Barcelona

Carretera mítica per haver estat tram de cursa del Ral·li Catalunya, aquesta és una ruta divertida de fer per a aquells que volen escapar-se de la monotonia d’autopistes i autovies

Hi ha una ruta,la C-26,que és la suma de carreteres de mida diversa,estat divers i traçat divers, que va des d’Ogern,en la confluència de l’Alt Urgell i el Solsonès,fins a la frontera amb la Catalunya Nord per Molló,a la comarca del Ripollès. Són les coses d’aquest país,sumen carreteres i representa que en fan una de nova. La carretera de les Llosses és el tram berguedà de connexió amb Ripoll.

 cal estar molt atent perquè és estreta i de revolt continuat; però també és divertida perquè el seu paisatge és primigeni: bosc alzinós i de roureda esquitxat de rodals de fagedes i,a prop dels torrents,de pollancredes; prats de dalla, no gaire extensos perquè la geografia és tancada, amb poca població i encara disseminada.

En l’equidistància d’un punt a l’altre hi ha el veïnat de les Llosses: església romànica de Santa Maria del segle XII amb cementiri i tres masos: Capdevila,Can Picot i Campso,i un camp extens, l’indret més obert del recorregut amb conreu de blat de moro i dominat pel puig Cornadó de 1.228 metres d’alçada.

A prop de Palmerola,la riera de Merlès,que neix als rasos de Tubau,travessa la carretera,i poc des prés a prop de Borredà el riu de Merdançol ens acompanyarà fins a un dels braços del pantà de la Baells,passat ja Vilada; des de Borredà,surt la ruta de Sant Jaume de Frontanyà. Aquest Berguedà és trencat,de relleu important amb serres com la de Picamill de 1.631 metres i la de Picancel,els cingles i les canals de Sant Miquel,els serrats del Cap de la Baga,la Roqueta,Comadrells i Sant Marc. La carretera ens du fins a Berga,a l’alçada de l’encreuament cap a Sant Llorenç de Morunys i l’eix del Llobregat; punt final o punt de partida,segons els vostres interessos.


■La carretera de les Llosses és un tram de la C-26 entre Berga i Ripoll.L’agafarem a la sortida de la capital del Berguedà, a l’encreuament de l’eix del Llobregat amb la carretera de Sant Llorenç de Morunys,a mà dreta.Passarem per sobre del
pantà de la Baells.

Text de Salvador Redó

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

De:
Fins a: