Rutes i excursions

La ruta per les Valls del Montcau

2 vots

Mura - Barcelona

El Montcau, un cim de 1.056 metre, és una de les corones del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, extensió vegetal de quasi catorze mil hectàrees, situada al sud-est de la comarca del Bages i al nord-oest del Vallès Occidental.

En el seu vessant nord, la geografia presenta una superfície accidentada, fins a tocar les ribes del riu Llobregat. Se succeeixen les valls frondoses, les ondulacions amables de les serralades i els miradors formats pels altiplans. Som a les valls del Montcau, una terra fecunda en vegetació i de fauna abundant, que aplega els municipis de Mura, Navarcles, Pont de Vilomara i Rocafort, Sant Fruitós de Bages i Talamanca.

 

Llocs d'interès:

 

Mura: L'església romànica de Sant Martí de Mura és un punt ideal per iniciar un plàcid recorregut pels carrers encisadors d'aquesta població de marcat regut medieval. La portalada del temple, presidida per un polit relleu escultòric que presenta la Mare de Déu amb el nen assegut a la falda, transmet una bellesa pausada. L'escena que presenta el timpà -l'epifania- es veu acompanyada pels capitell de les columnes, que reprodueixen passatges de la vida de Sant Martí. Els paisatges escabrosos i de compacta vegetació que rodegen el municipi han fet de Mura un punt d'atracció no només d'estiuejants, sinó també d'artistes i pintors. 

El Centre d'Interpretació del municipi, que també acull l'oficina d'informació turística de les valls del Montcau, ofereix una exposició permanent sobre la vida del Parc Natural.

 

Parc del Llac de Navarcles: L'aigua ha estat, des de sempre, un dels recursos característics del municipi de navarcles. la zona de lleure del Parc del Llac és un espai ideal per gaudir plàcidament d'un entorn natural en el qual abunden les fonts. La ruta de les fonts ofereix un itinerari senyalitzat, ideal per recórrer les contrades del municipi i passejar per les faldes dels contraforts del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, on la vegetació comença a mostrar la seva frondositat característica.

 

Pont gòtic de Vilomara: De la importància del pont de Vilomara en dóna fe el fet que hagi donat nom a la població. La monumental obra d'enginyeria marcava els límits dels termes municipal de Manresa i Rocafort. S'edificarà al segle XIII -se'n té constància des de 1224- per comunicar la població amb el camí ral que anava cap al Vallès i Barcelona. Fou reconstruït durant el segle dissetè.

 

Monestir de Sant Benet de Bages: El monestir de Sant Benet de Bages és una de les joies arquitectòniques del Bages i un dels exemples més notables de l'art romànic a Catalunya. Si bé la undació del cenobi data del 966, l'església actual i l'harmoniós claustre, així com part de la murall que envolta el conjunt, són obra dels segles XII i XIII. El claustre, amb els seus 64 capitells, n0és l'element més destacat. La profusió decorativa mostra escenes bíbliques, mitològiques i motius vegetals. Algunes de les peces, aprofitades d'antigues construccions del segle X, incorporen el que es considera un dels primers intents de plasmar la figura humana en l'art català.

 

Poble de Talamanca: La ferrenya església romànica de Santa Maria de Talamanca guarda en el seu interior el sarcòfag del noble Berenguer de Talamanca, mort el 1325 i últim representant del primer llinatge dels senyors de la població. El títol nobiliari de l'antiga baronia passà per diverses famílies, fins que al segle XVII va recaure en la família Amat, marquesos de Catellvell. Foren aquests qui, al segle XVIII, batiren un gran casal, sobre les restes d'un antic castell medieval, els orígens del qual daten del segle X. La seva torre cilíndrica, record de l'antiga funció defensiva, presideix la visió de tot el conjunt de la població arraulida al seu voltant.

 

La ruta de les fonts de Navarcles: És un itinerari de sis quilòmetres que permet recórrer les fonts més importants de la rodalia de Navarcles. Es visita la font Vella i la font de la Mina, la font dels Sobreeixidors, la font Nova, la font de Solervicenç, la font de l'Angle, la font del Boixà i la font de la Cura. 

 

Poble de Rocafort: Al nucli agregat de Rocafort, hi podreu visitar el seu museu. Presenta els objectes d'etnologia catalana procedents dels masos de la zona. També s'hi poden trobar objectes arqueològics i històrics del muniipi. L'església de Santa Maria és documentada l'any 1203, i és del gòtic tardà. Té algun element romànic reaprofitat i la vella tomba gòtica (segle XIV) de Pere de Sitjar. Posteriorment, el 1994, l'artista Àngel Millan pintà els murals per a la agritia que amb la seva personal abstracció uneix passió i religió.

 

La Sagrera de Sant Fruitós de Bages: La Sagrera és el nucli històric de Sant Fruitós de Bages, el qual conserva la concentració típica de cases al voltant de la parròquia. Aquest casc antic del municipi ofereix al visitant bona part del comerç tradicional del nucli urbà, en forma de petits establiments que contrasten amb les grans superfícies comercials instal·lades als polígons que envolten aquest municipi. Hi podrem trobar des d'allotjament molt acollidor fins a tradicionals comerços d'embotits artesanals i diversos serveis municipals.

 

Castell de Talamanca: Situat en el municipi de Talamanca. El període de construcció es va iniciar al segle XI. És documentat l'any 967. És un edifici del segle XVIII bastit al peu de l'antiga fortificació destruïda l'any 1714, de la qual es conserven una torre i restes de mur. Actualment, després de les reformes per condicionar l'edifici, se'n pot visitar exterior. Muralla de pedra amb una torre circular al mig, sense porta a la part inferior, només una portella com a única obertura a 4-5metres d'alçada.

 

Foto: Salvador Redó

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Sant Joan de Peu de Port des del riu

Sant Joan de Peu de Port: L'origen del rellotge

La ciutat que acull la primera etapa del camí de Sant Jaume és tot just una vila de mil habitants, però tot i la seva minsa dada demogràfica conserva trets elegants

Cap Sant Vicenç

Sagres, el refugi del navegant

Aquesta regió portuguesa destaca pels paisatges dramàtics d'immensos penya-segats mirant cap al mar i platges gairebé desertes

Les tombes púniques de Tànger, al costat del cafè Hafa

Tànger: La ciutat a l'altre costat

El viatger que arriba fins al cafè Hafa sent el vertigen de l'altura i la grandesa de la humanitat ja que gairebé pot tocar amb els dits Tarifa i el teatre romà de Baelo Claudia

Monestir de Sveti Dorde, a la badia de Kotor

Badia de Kotor: Xiprers entre els núvols

Els montenegrins ensenyen al visitant amb orgull els monuments per distingir-se dels veïns bosnians

De:
Fins a: