Rutes i excursions

Ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat

2 vots

Olvan - Barcelona

Ruta de 32 km de Cal Rosal a Balsareny per realitzar en BTT o a peu (en aquest cas, entre 8 i 9 hores). L’itinerari principal de la Ruta té un accés directe a cada una de els colònies.

Sortim de Cal Rosal i fem l'itinerari de nord a sud. El primer senyal es situa vora el camí de Pedret. Des d’aquest indret contemplem la fàbrica i el convent de la colònia. Travessem el riu per sobre el pont vell de la carretera, passem per davant el recinte de la fàbrica i travessem l’antiga C-16 pel pas soterrat. Ens tornem a acostar al riu i baixem cap al molí de Minoves i l’edifici de l’escola. Passem pel costat del Pont d'Orniu i seguim pel camí fins a Sant Vicenç d'Obiols, una joia del romànic Berguedà.

 

Davant de d'església prenem també el camí de l'esquerra que ens retorna al riu i condueix a La Plana. Aquesta colònia, força malmesa, ens rep amb un magnífic bloc d'habitatges. Baixem cap a la Fàbrica de la Colònia i agafem un caminet a la vora del riu, fins al final de la zona industrial. Passem vora el canal i la fàbrica de l'Ametlla de Casserres, gaudim del seu passeig presidit per l'església i arribem a l'antic pont de les Febres, a l'altre extrem de la colònia. Seguim la pista i, després de passar per sota la carretera C-16, prenem un corriol que voreja el canal d'aigua i porta a la font del Balç.

 

Entrem a la vila de Gironella i descobrim la colònia de Cal Metre soldada al nucli urbà. Passem pel carrer principal i creuem el riu Llobregat pel pont Vell. Creuem també la riera de la Riba i resseguim el canal de Cal Metre. Arribem a les piscines vorejant el riu, poc després, a la colònia Bassacs amb la seva torre imponent. Sense creuar el riu seguim per un camí entre pollancres i camps. Arribem a la resclosa de Viladomiu Vell, en aquest punt ens trobem amb els plafons d’un petit itinerari circular que ens dona la opció de pujar fins al mirador de Cal Lluent.

 

La Ruta de les Colònies segueix pel camí vora el riu passant pel costat de la palanca de Viladomiu Vell, però sense creuar-la i fins arribar a la Palanca de Viladomiu Nou. Creuem el riu i el canal i travessem l'espai de la fàbrica. Una carretera ben asfaltada i flanquejada de plataners ens condueix al Guixaró. Sense endinsar-nos en la colònia, prenem a mà esquerra un petit corriol que travessa els horts i porta a la palanca. Creuem el riu Llobregat i agafarem el camí a mà dreta fins arribar a la palanca de Cal Prat, travessem el riu i passem pel costat dels horts.

 

A Cal Prat seguim el canal direcció a la fàbrica, al final del recinte industrial prenem un corriol. Seguim vora el riu i travessem la C-16 per sota del gran viaducte, agafem un caminet a l’esquerra que ens porta per sota del polígon industrial i ens torna a acostar al riu. L'antic pont de Periques i la fàbrica de Cal Cases resten silenciosos vora l'aigua.

 

Pugem a Puig-reig i creuem el poble. Girem a mà esquerra un cop som a la Plaça de la Creu. I aviat descobrim el Llobregat als nostres peus. Passem per la urbanització i el campanar de l'església de Cal Pons s'insinua entre els pins. Deixem enrere el magnífic passeig de til•lers i baixem a la fàbrica. Creuem el portal i retrobem el Llobregat. Ens apropem a Cal Marçal vorejant el riu. Després d'una frondosa arbreda el camí s'estreny i s'enfila a la colònia. Passem vora els galliners i arribem al garatges. Resseguim un llarg bloc d'habitatges fins arribar a l’entrada de la fàbrica, a mà dreta enllaçarem amb el corriol que creua els horts i porta a la palanca. Des de l'altra banda, un cop hem guanyat alçada, contemplem la fàbrica.

 

Seguim cap el sud, creuem per sota la carretera C-16 i prenem una pista asfaltada que porta a la Cortada. Trenquem a mà dreta per un corriol que ens apropa, travessant el bosc, a la següent colònia. Aviat entreveiem els habitatges, la xemeneia i la fàbrica. Per fi se'ns obre un camp. El voregem per l'esquerra i contemplem Cal Vidal.

 

Continuem per una pista planera, entre camps i boscos, fins arribar a les envistes de Cal Riera. Deixem a mà dreta el camí que porta a la colònia i creuem la riera de Merlès (la passera movible es pot trobar oberta a causa de les fortes pluges, l'única opció seria creuar per dins la riera). Sense guanyar alçada, la ruta gira a mà dreta, creua una pollancreda i ressegueix els marges del riu. L'ambient és humit i la vegetació és espessa fins enllaçar de nou amb la pista rural. Al cap de pocs metres deixem aquesta pista i baixem al riu.

 

El poble de Galera queda a mà esquerra, encimbellat en un turó. Creuem el Llobregat per una magnífica palanca de ferro i fusta i arribem a l'Ametlla de Merola. Pugem a la colònia i continuem la ruta ( itinerari provisional) per darrera els pisos del carrer Montserrat, a la sortida de la colònia a mà esquerra, fins arribar a l’entrada del poble de Navàs.

 

Agafarem a mà l’esquerra la carretera cap a Gaià. Abans d’arribar al pont, un caminet a mà dreta ens permet baixar cap a Cal Forcada. Des de Cal Forcada seguim per la pista rural fins arribar a un carrer, seguim recte i al cap de pocs metres continuem per la pista rural. Caminem entre camps una mica allunyats del riu, quan la pista comença a guanyar alçada prenem un corriol a mà esquerre. Pugem la costa i veiem la Colònia Soldevila als nostres peus, seguim el corriol fins a la colònia.

 

Passem vora l’església de Sant Esteve, un camí ens torna a acostar al riu. Seguim riu avall per un corriol fins a la resclosa de la Rabeia, travessem el canal per la mateixa resclosa i seguim per l’altra banda. Girem a la dreta a la pista rural i passem pel costat de la fàbrica. Una pista a mà esquerre ens torna a portar al costat del riu. Seguim fins a la Resclosa del Manresans, punt d’on surt la Ruta de la Sèquia de Manresa.

 

Les dues rutes coincideixen uns metres fins que agafem una pista a mà dreta, anem guanyant alçada direcció Balsareny. Ens trobem amb l’antic traçat del Ferrocarril i arribem a Balsareny. Pugem fins a la plaça de l’Església punt on conclou l’itinerari.

 

Font: Parc Fluvial del Llobregat (http://www.parcfluvial.cat/)

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

De:
Fins a: