Patrimoni

Santa Maria de Lillet

0 vots

Pobla de Lillet (La) - Barcelona

Mig enlairat sobre la petita vall de l’Arija, a l’esquerra de la ruta que va de la Pobla de Lillet a Campdevànol per Gombrèn, al final d’una breu pista, hi ha Santa Maria de Lillet.

SALVADOR REDÓ / Aquest és un conjunt romànic d’un cert volum com correspon a un centre religiós que havia estat seu d’un monestir d’àmplies rendes al Berguedà i a la Cerdanya, afavorit pels Mataplana, la família feudal que regnava a l’alt Berguedà, i pel bisbat d’Urgell, que hi reintroduïa la vida eclesiàstica el 833 a precs d’un prevere de nom tan definitori com Servusdei. La vida monacal vindria més tard, probablement el segle XI, i la forma triada va ser la d’una canònica augustiniana que oficialitzà el bisbe Ot d’Urgell. D’aquesta època cal datar el romànic que ens ha pervingut, modificat, al llarg dels segles XII i XIII i encara durant el XIV, i posteriorment en els segles XVI i XVII.

 

El conjunt de Santa Maria de Lillet és format per l’església i les dependències monàstiques. Va ser consolidat i restaurat el 1995 pel Govern de la Generalitat. L’església és d’una sola nau, amb un ampli transepte a l’est i una capçalera de dues absis, el principal al centre i una absidiola al sud. De les dependències monacals destaca el claustre quadrat que conserva els arcs del pis inferior. Són quatre arcades per costat, suportades per pilars massissos sense cap decoració.

Galeria de fotos

Mapa d'ubicació

Més plans

Una escapada meravellosa pel pont de desembre.

Les millors opcions per gaudir del pont de desembre

Nomadian Travel proposa idees de viatge que inclouen vol directe, estada i activitats a la destinació perquè aprofiti al màxim les seves pròximes vacances

La plaça Major amb les seves porxades i el castell de fons

La fortalesa de Turégano, art i llegenda

Aquest monument nacional respira història, art i llegenda en una vila episcopal amb un palau, esglésies i una plaça porticada

El mercat de Tívoli a Copenaghen.

Mercats nadalencs d'Europa que no et pots perdre

El Nadal està a tocar i amb ell moltes festes i tradicions que ens transporten a la nostra infància

Lobby de l'hotel The Jane famós per les seves habitacions cabina

Microhotels: petit i barat

Els allotjaments amb habitacions molt petites arrasen arreu, com una manera d'abaixar costos i aprofitar l'espai

De:
Fins a: