Notícies | Planes

Ovar, la ciutat-museu de la rajola

06-02-2020 22:01
0 vots
Església de Cortegaça | Allaboutportugal.pt

Església de Cortegaça | Allaboutportugal.pt

Els carrers són autèntiques sales d'art a cel obert, i les esglésies resplendeixen a qualsevol hora del dia, especialment a l'ocàs. Ovar, urbs lluminosa situada a prop d'Aveiro, pot presumir d'artesania colorista, on l'exaltació ceràmica aconsegueix les seves més altes cotes. El museòleg i professor Rafael Salinas Calado va dir un dia que el concello era «Museu Vivo do Azulejos», expressió que resumeix un bé patrimonial únic i diferenciador.

En Ovar hi ha unes 800 façanes enrajolades, més de la meitat al centre de la ciutat. Tanta diversitat converteix cada carrer en una sala de museu i hi ha molt per veure, perquè el valor d'aquesta col·lecció és en la seva diversitat. Motius geomètrics, florals, religiosos... es combinen amb tots els colors, des del tradicional blau i blanc als tons més fulgurants.

El d'Ovar és considerat un dels conjunts de rajoleria més importants del país, tant per la seva quantitat i varietat com per la seva concentració en un sol municipi. Hi ha teories que sostenen que la tradició de les rajoles a la ciutat està lligada al retorn dels portuguesos retornats del Brasil en el segle XIX i començament del XX. La seva riquesa s'afirmava exteriorment amb la rajola com a element decoratiu de les façanes. Pot ser que fossin més cridaners i coloristes, però aquest tipus de material ja s'utilitzava per la seva resistència i durabilitat en el revestiment de les façanes, pròximes al mar.

Carrers com Alexandre Herculano, José Falcão, Padre Ferrer i la Praça da República, entre moltes d'altres, exhibeixen panells de tots els colors. I l'església de Válega és, sens dubte, una de les més impressionants. Un veritable temple daurat que encara brilla més amb els rajos del capvespre. La de Cortegaça, amb els seus blaus i blancs, s'eleva al cel, com també moltes altres capelles, fonts i fins i tot cementiris.

A la ciutat hi ha una Rua do Azulejo amb visita guiada gratuïta d'una hora de durada que recorre principalment els carrers del centre històric. Només cal apuntar-se a l'Oficina de Turisme –a l'edifici de l'Ajuntament-Paços do Concelho– per gaudir d'aquest art colorista al llarg de gairebé una vintena de façanes. A més, el concello dedica el mes de maig a les rajoles i s'imparteixen tallers pràctics sobre aquesta artesania. Per salvaguardar, valorar i preservar el patrimoni ceràmic d'aquest municipi, l'any 2000 es va crear l'Atelier de Conservação e Restauro do Taulell (ACRA) de la Câmara Municipal de Ovar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Descobreix Figueres, la ciutat de l'Empordà

Activa i moderna, compta amb una gran oferta cultural, patrimonial, comercial i gastronòmica

Viatjar en autocaravana dona llibertat i resulta més econòmic

Viatjar en autocaravana: La solució a factors com la por al contagi i el distanciament social

Ens permet viatjar sense haver de compartir espais públics i freqüentat

Imatge de la Fira de Tàrrega

Sis propostes per fer a l'aire lliure a Ponent (i 2)

Cada època de l'any els paisatges canvien segons la seva estacionalitat

De:
Fins a: