Notícies | Planes

Quatre espais naturals al Penedès històric

03-10-2019 21:53
0 vots
Un dels pèlags a la primavera goretti martínez

Un dels pèlags a la primavera goretti martínez

Enmig de la pressió urbanística i la freqüentació humana de gairebé tot el territori, hi ha alguns espais naturals que han estat protegits i recuperats amb èxit al llarg dels darrers anys al Penedès històric. Recollim aquí alguns indrets de les comarques de l'Alt, el Baix Penedès i el Garraf que han passat d'estar en un estat de degradació molt preocupant a tornar a acollir vida a través de processos de naturalització. I recordem també la necessitat de respectar aquests llocs a base de sentit comú. No s'ha d'entrar a les zones que estiguin tancades, ni abocar-hi residus i cal evitar que els gossos hi campin perquè, per exemple, es mengen els ous del corriol camanegre.

Les Madrigueres


Les Madrigueres és un dels últims espais naturals de la costa del Penedès. Està situat al tram final de la riera de la Bisbal, a Sant Salvador (el Vendrell). El Geven, Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès, treballa des dels anys 90 en aquesta zona, primer per evitar que s'hi construís i més tard per naturalitzar-lo. L'any 2015 es va poder crear una primera llacuna a la zona. Les tres llacunes litorals han anat adquirint vida a través de la colonització de diferents espècies de fauna, sobretot ocells. Malauradament, la feina continua i s'ha de seguir treballant per conscienciar la ciutadania del valor d'aquest reducte natural recuperat, l'únic espai del litoral baixpenedesenc que no ha estat urbanitzat.

La desembocadura del Foix


La recuperació dels espais humits de la desembocadura del riu Foix ha convertit aquesta zona en una de les de més atractiu del municipi. A la desembocadura del Foix, a Cubelles, a més de poder passar un dia enmig de la natura, es pot observar el comportament de les aus autòctones d'aquesta zona. L'espai també està adreçat a les escoles, que poden visitar i estudiar l'ecosistema d'un riu mediterrani. La seva desembocadura està separada del mar per una barrera de sorra acumulada pels corrents marítims i els dipòsits pluvials, i es formen llacunes d'aigua dolça al seu interior. L'espai natural del delta del Foix manté el braç de sortida a la mar que es va formar arran de les riuades del 1994, a la qual s'ha afegit un segon braç que ha deixat una illa al mig, connectada amb la zona d'esbarjo a través d'unes passarel·les de fusta. Una altra passarel·la de fusta sobre un dels braços del riu serveix de punt d'observatori del desenvolupament natural de la desembocadura del Foix.

Platja Llarga de Vilanova


La platja Llarga constitueix un espai d'unes 10 hectàrees, situat a l'extrem sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú, i forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals, presents a la zona del delta del riu Foix i coneguda amb el nom del Prat. Aquest espai és l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, juntament amb les Madrigueres i la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes característiques al llarg de la costa entre el delta de l'Ebre i el delta del Llobregat. Actualment, l'espai de la platja Llarga continua en procés de recuperació i restauració naturalística. Per això es demana que es respecti la fauna i la flora d'aquest indret i que es tingui en compte que tota la platja és zona de nidificació. Per aquest motiu està prohibida la presència de gossos durant tot l'any. Així mateix, es demana a la gent que vagi a la platja que caminin arran de l'aigua per no trepitjar la zona de dunes.

Els pèlags de Vilobí del Penedès


L'espai dels Pèlags, ara anomenat Parc dels Talls, es troba al terme de Vilobí del Penedès, situat dins la comarca de l'Alt Penedès. És una zona amb unes característiques ambientals concretes i molt peculiars. Considerada reserva natural, està formada per quatre «pèlags», cadascun amb característiques particulars. Aquest paisatge singular i únic és fruit de l'explotació minera que va estar lligada durant molts anys al municipi de Vilobí. Actualment, durant l'any s'hi celebren diversos actes com ara cicles de jazz i altres concerts, curses, caminades, rutes i descobertes de natura, així com activitats d'anellatge d'ocells.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: