Notícies | Planes

Taboada: Tresors romànics

19-09-2019 21:51
0 vots
San Pedro de Bembibre Lois Chantada-Wikipedia.org

San Pedro de Bembibre Lois Chantada-Wikipedia.org

Just al centre de Galícia, Taboada és un concello de dilatada història i ric patrimoni artístic, a més d'una entrada natural a la Ribeira Sacra. El riu Miño i l'embassament de Belesar són les aigües que emmarquen aquests contorns de vinya i vi i nombrosos atractius turístics.

Monte do Faro, visible des de la major part del municipi, ha estat sentinella i testimoni de la vida de la gent d'aquí. Esglésies romàniques, cases blasonades i nombrosos castres donen fe de la història i de l'existència en aquesta terra des de fa més de dos mil anys.

Una de les joies del municipi i de tota la província és l'església de San Pedro de Bembibre, que possiblement en origen parteix d'un dels monestirs que van poblar la Ribeira Sacra. Erigida en un bell paisatge de castanyers i roures, és una de les representacions més significatives del romànic rural, declarada Monument Nacional. Datada el segle XII, és de nau rectangular amb absis semicircular. Destaca la triple arquivolta de la portada principal decorada en ziga-zaga. Al presbiteri reposa Juan Taboada Rivadeneira i Figueroa, cavaller de Santiago i primer comte de Taboada, en la sepultura del qual pot llegir-se: «Respira més que jeu».

La creu de terme exterior crea, juntament amb el temple, un bell conjunt en un paratge del qual emana calma i bellesa. Algunes fonts indiquen que formava part d'un complex monàstic ja desaparegut, la pedra del qual va ser emprada per construir el segle XV el pazo dels comtes de Sant Pere. Això explicaria la seva situació, apartada gairebé un quilòmetre de qualsevol nucli de població.

Hi ha altres mostres rellevants d'arquitectura religiosa als voltants de Lugo. L'església de Santa Maria de Taboada dos Freires és romànica amb alguns elements mossàrabs. Altres temples d'interès són el de Castelo, el de Piñeiro i el d'Esperante, entre les diverses representacions d'estil romànic. També hi ha exemples d'arquitectura blasonada. El Pazo de Bembibre va ser residència familiar del llinatge dels Taboada des de l'any 1413.

Importants construccions també van ser el Pazo de Perrelos, la casa pairal de Moreda i el caseriu d'Ermida, entre d'altres.

Són significatius així mateix els elements d'arquitectura popular en forma de creus de terme, molins i petos d'ànimes. I en aquesta terra de vinya i vi és possible re- córrer l'embassament de Belesar en catamarà per observar el paisatge de socalcos del Miño i les terrasses aprofitades per al cultiu de la Vitis vinifera.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
De:
Fins a: