Valporquero de Torío, població pertanyent al municipi lleonès de Vegacervera, dona nom a una de les coves més boniques de l'Estat espanyol. Al seu interior es poden contemplar colades, columnes, estalactites i estalagmites al llarg de les set sales visitables que, amb la seva nomenclatura, ja ho diuen tot, com la de les Fades o la de la Columna Solitària. A més és al costat d'un altre lloc de gran bellesa, les Hoces de Vegacervera, un congost d'altes parets a la vora del riu Torío.

Deia Jules Verne que no hi ha res que embriagui tant com l'atracció de l'abisme, i això és el que passa en aquesta cova situada en plena muntanya central lleonesa, per sobre dels 1.300 metres d'altitud i a només cinquanta quilòmetres de la capital. L'emblemàtica gruta ha complert mig segle de la seva obertura al públic mantenint tot la seva esplendor de meravella geològica. Cinc decennis no són res més que un sospir en la Història, perquè han hagut de passar més d'un milió d'anys perquè les aigües del rierol de Valporquero comencessin a filtrar-se per les fissures i esquerdes de la roca calcària i comencessin a modelar la pedra amb paciència.

Aquest món subterrani té dos nivells de galeries, el superior, adaptat a la visita turística d'un quilòmetre aproximadament, que sorprèn amb els seus espais i volums que es van obrint a través de camins, ponts i escales, i l'inferior o «curs d'aigües», de visita espeleològica i d'aventura, que al llarg de dos quilòmetres travessa la muntanya fins a les espectaculars Hoces de Vegacervera. Més de dos mil punts de llum il·luminen aquesta obra d'art de la naturalesa. Després del túnel d'entrada apareix la Gran Rotonda i la seva volta de més de vint metres d'altura. Després ve la sala de les Petites Meravelles, la de les Fades? fins a completar les set del recorregut, adaptat a totes les edats.

A més del laberint de sales i formacions fantàstiques sota terra, l'exterior ofereix moltes coses. La cova està situada a mig quilòmetre del poble de Valporquero de Torío, amb els seus impressionants congostos excavats pel riu Torío. Les parets verticals són utilitzades habitualment per practicar l'escalada. Convé pujar al mirador que hi ha a cinc-cents metres de la vila per gaudir de les panoràmiques del congost que forma el curs d'aigua i les muntanyes.

A prop de Vegacervera hi ha molts altres punts de visita, com el Faedo de Ciñera de Gordón, un bosc de faigs centenaris que ha rebut diversos premis.