Notícies | Planes

L'Espai Natural de Traba: la llacuna del mar

29-08-2019 21:50
0 vots
Vista aèria de la llacuna turismolaxe.gal

Vista aèria de la llacuna turismolaxe.gal

Està declarat Espai Natural Protegit de la Llacuna i Dunes de Traba. A més, és dins de la Xarxa Natura 2000, i també va ser reconegut com a Zona d'Especial Protecció d'Ocells (ZEPA) i Lloc d'Interès Comunitari (LIC). La geografia s'estén per una platja de gairebé dos quilòmetres de llarg entre la Punta de Arnado i la Punta de Traba, un cordó dunar i una llacuna natural. Aquest patrimoni forma un dels aiguamolls costaners més importants de Galícia.

Les seves aigües desemboquen al mar a través d'un estret canal natural al costat del qual discorren les passarel·les per observar el llac, i pocs llocs acullen tanta biodiversitat com l'aquí existent. La platja de Traba, de bellesa salvatge, la llacuna, les dunes, la vegetació, tolls, boscos i roques componen un conjunt únic, al qual se suma el mateix patrimoni parroquial.

L'aiguamoll és una autèntica reserva ornitològica. A la varietat d'ocells s'hi afegeix una flora rica i variada que completa un quadre incomparable, tant paisatgístic com ambiental. El procés de formació de la llacuna es va iniciar a partir d'un entrant costaner en el qual desemboquen el Rego de Vao i el riu Traba. Després es va anar tancant la badia primitiva i acumulant-s'hi aigua dolça.

Al voltant es troba el cordó de dunes, l'origen de les quals es remunta a milers d'anys enrere. La força del mar durant els temporals va anar dipositant la sorra a la part alta de la platja, un procés que encara continua avui, perquè aquest paisatge sempre està en moviment cap a l'interior. A la llacuna hivernen becuts, bitons o ànecs negres, entre d'altres, i a la sorra hi creix la llegendària herba de namorar.

I si aquest paisatge de llegenda –diuen que aquí està submergida la ciutat de Valverde– mereix una visita en qualsevol època de l'any, també el seu patrimoni, visible en joies com l'església de Santiago, que per la seva portalada bé podria ser una catedral en miniatura. El temple conserva la seva traça romànica, encara que amb el temps va anar experimentant reformes. A l'exterior destaca la seva façana-retaule amb columnes salomòniques, la figura de Santiago eqüestre en una fornícula i, superposada, la imatge de la Verge pujant al cel amb el Pare Sant rebent-la. Als laterals se situen les figures de sant Pere i sant Francesc i, sota seu, Adam i Eva.

Envoltant tota la vall s'alcen els escarpats Penedos de Traba, formats pels cims de Pena dos Mouros, Pena Forcada, O Castelo i Tor-re da Moa, que, amb les capritxoses formes dels seves roques, guarden misteris del passat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Una escapada meravellosa pel pont de desembre.

Les millors opcions per gaudir del pont de desembre

Nomadian Travel proposa idees de viatge que inclouen vol directe, estada i activitats a la destinació perquè aprofiti al màxim les seves pròximes vacances

La plaça Major amb les seves porxades i el castell de fons

La fortalesa de Turégano, art i llegenda

Aquest monument nacional respira història, art i llegenda en una vila episcopal amb un palau, esglésies i una plaça porticada

El mercat de Tívoli a Copenaghen.

Mercats nadalencs d'Europa que no et pots perdre

El Nadal està a tocar i amb ell moltes festes i tradicions que ens transporten a la nostra infància

Lobby de l'hotel The Jane famós per les seves habitacions cabina

Microhotels: petit i barat

Els allotjaments amb habitacions molt petites arrasen arreu, com una manera d'abaixar costos i aprofitar l'espai

De:
Fins a: