És considerada un dels grans tresors de la geologia mundial. Oberta al públic des del 2005, la cova El Soplao, entre els municipis càntabres de Herrerías, Valdáliga i Rionansa -pertanyent a aquest últim, prop del nucli de Celis- és tot un paradís subterrani per les seves impressionants formacions. L'entorn també constitueix un enclavament amb magnífiques vistes sobre la serra de Peña Sagra, els pics d'Europa, la vall de Nansa i el mar Cantàbric.

Al seu interior es descobreixen superfícies entapissades d'aragonites, falsos sostres, estalactites i estalagmites i moltes altres formacions naturals que fan del recinte un lloc únic. La cova deu el seu descobriment al Grup Miner de La Florida, el 1908. El «soplao» és un terme miner al·lusiu a l'aire que es percep en calar una galeria des d'una altra amb menys oxigen, d'aquí el nom que porta la cavitat.

A més del seu valor geològic, la gruta i el seu entorn alberguen un interessant patrimoni d'arqueologia industrial sota terra amb més de 20 quilòmetres de galeries. L'activitat minera també va anar deixant la seva empremta a l'espai exterior amb castellets, forns de calcinació, safaretjos, tallers? El recorregut turístic comença precisament en un tren miner que després d'un trajecte de 400 metres col·loca el viatger a la porta de la cova.

Ja en el subsòl, es recorren 60 metres per una antiga galeria i es poden observar tot tipus d'objectes relacionats amb la mineria. Després, el trajecte continua a peu per antigues sales que desemboquen a les galeries La Grossa, Els Fantasmes, Mirador de Lacuerre, Centinelas i Òpera. És un recorregut que conjumina l'interès per la història i la recreació de l'arqueologia minera amb el descobriment de fascinants formacions geològiques.

Per als més intrèpids existeix la visita Turisme-Aventura, tres quilòmetres per zones verges que descobreixen galeries com El Bosc o La Sirena. És una modalitat de visita a la cavitat en el seu estat natural, amb el material necessari per desenvolupar aquesta activitat.

Tota la comarca gaudeix d'una de les majors xarxes subterrànies d'Europa i El Soplao és, sens dubte, la més impressionant. Existeixen altres cavitats per veure, com la dels Tocinos, a Ampuero, amb pintures rupestres, igual que la cova de Covalana, a Ramales de la Victoria. A vuit quilòmetres de Puentenansa existeixen una desena de coves amb restes arqueològiques d'interès divers, com la del Moro Chufín, que forma part des del 2008 del conjunt protegit per la Unesco.