Notícies | Planes

El Soplao: Catedral sota terra

01-08-2019 21:35
0 vots
Cantàbria té una de les xarxes subterrànies més grans d'Europa i El Soplao és la més impressionant víctor gómez/visualhunt

Cantàbria té una de les xarxes subterrànies més grans d'Europa i El Soplao és la més impressionant víctor gómez/visualhunt

És considerada un dels grans tresors de la geologia mundial. Oberta al públic des del 2005, la cova El Soplao, entre els municipis càntabres de Herrerías, Valdáliga i Rionansa –pertanyent a aquest últim, prop del nucli de Celis– és tot un paradís subterrani per les seves impressionants formacions. L'entorn també constitueix un enclavament amb magnífiques vistes sobre la serra de Peña Sagra, els pics d'Europa, la vall de Nansa i el mar Cantàbric.

Al seu interior es descobreixen superfícies entapissades d'aragonites, falsos sostres, estalactites i estalagmites i moltes altres formacions naturals que fan del recinte un lloc únic. La cova deu el seu descobriment al Grup Miner de La Florida, el 1908. El «soplao» és un terme miner al·lusiu a l'aire que es percep en calar una galeria des d'una altra amb menys oxigen, d'aquí el nom que porta la cavitat.

A més del seu valor geològic, la gruta i el seu entorn alberguen un interessant patrimoni d'arqueologia industrial sota terra amb més de 20 quilòmetres de galeries. L'activitat minera també va anar deixant la seva empremta a l'espai exterior amb castellets, forns de calcinació, safaretjos, tallers? El recorregut turístic comença precisament en un tren miner que després d'un trajecte de 400 metres col·loca el viatger a la porta de la cova.

Ja en el subsòl, es recorren 60 metres per una antiga galeria i es poden observar tot tipus d'objectes relacionats amb la mineria. Després, el trajecte continua a peu per antigues sales que desemboquen a les galeries La Grossa, Els Fantasmes, Mirador de Lacuerre, Centinelas i Òpera. És un recorregut que conjumina l'interès per la història i la recreació de l'arqueologia minera amb el descobriment de fascinants formacions geològiques.

Per als més intrèpids existeix la visita Turisme-Aventura, tres quilòmetres per zones verges que descobreixen galeries com El Bosc o La Sirena. És una modalitat de visita a la cavitat en el seu estat natural, amb el material necessari per desenvolupar aquesta activitat.

Tota la comarca gaudeix d'una de les majors xarxes subterrànies d'Europa i El Soplao és, sens dubte, la més impressionant. Existeixen altres cavitats per veure, com la dels Tocinos, a Ampuero, amb pintures rupestres, igual que la cova de Covalana, a Ramales de la Victoria. A vuit quilòmetres de Puentenansa existeixen una desena de coves amb restes arqueològiques d'interès divers, com la del Moro Chufín, que forma part des del 2008 del conjunt protegit per la Unesco.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Una escapada meravellosa pel pont de desembre.

Les millors opcions per gaudir del pont de desembre

Nomadian Travel proposa idees de viatge que inclouen vol directe, estada i activitats a la destinació perquè aprofiti al màxim les seves pròximes vacances

La plaça Major amb les seves porxades i el castell de fons

La fortalesa de Turégano, art i llegenda

Aquest monument nacional respira història, art i llegenda en una vila episcopal amb un palau, esglésies i una plaça porticada

El mercat de Tívoli a Copenaghen.

Mercats nadalencs d'Europa que no et pots perdre

El Nadal està a tocar i amb ell moltes festes i tradicions que ens transporten a la nostra infància

Lobby de l'hotel The Jane famós per les seves habitacions cabina

Microhotels: petit i barat

Els allotjaments amb habitacions molt petites arrasen arreu, com una manera d'abaixar costos i aprofitar l'espai

De:
Fins a: