Notícies | Planes

Les termes de la serra

04-07-2019 21:51
0 vots
Les termes de Carlão, a la vora del riu Tinhela | idealista.pt

Les termes de Carlão, a la vora del riu Tinhela | idealista.pt

En un entorn de contrastos propiciat per la serra i la vall, tot a Candedo és calma i art de la natura. En aquesta parròquia hi ha les termes de Carlão –també anomenades de Santa Maria Magdalena–, un dels grans atractius de Murça, concelho del districte de Vila Real ple d'encant i d'història.

Entre bancals de vinyes se situa l'establiment termal, a la vall del riu Tinhela, que en època de calor ofereix magnífics espais per al bany. Les aigües ja van ser utilitzades pels romans, com demostren els vestigis trobats al lloc on se situa el balneari, entre els quals hi ha monedes, ceràmiques, una àmfora i mosaics. Tot fa pensar que en el lloc anomenat Fonte Santa podria haver existit un edifici termal de l'època imperial.

Les aigües tenen un reconegut valor terapèutic per a diverses afectacions, des de la pell fins a reumàtiques, músculo-esquelètiques, de les vies respiratòries o de l'aparell digestiu. Els naixents se situen al vessant nord de la vall del riu Tinhela, a uns mil metres de la seva confluència amb el riu Tua.

Esglésies, capelles, cases pairals, ponts, creus de terme i fonts, distribuïts per poblets i parròquies, determinen aquest paisatge vinater que té en el vi i la vinya el seu bé més preuat, ja que una part de Murça pertany –igual que altres concelhos limítrofs– a la regió demarcada del Duero, amb un ventall de nèctars d'excel·lent reputació. Als vins, el municipi hi suma una important producció d'oli de qualitat.

Al centre de la vila hi ha l'edifici dels Paços do Concelho, un solar del segle XVII de dos pisos davant del qual s'alça el pelourinho manuelí amb escalinata i la Porca de Murça, un verro de pedra amb llegenda associada. A prop hi ha l'església matriu, del segle XVIII, amb altars de talla daurada i un oli del XVI obra del pintor Pere de França. També cal parar a la capella de la Misericòrdia i observar el seu monumental frontispici amb columnes salomòniques. El municipi pot presumir de cases nobles com la dels comtes de Murça o la dels Morgadinhos.

El patrimoni natural d'aquesta terra tramuntana té nombrosos punts d'interès, envoltada de la bellesa paisatgística de les serres de Garraia, São Domingos i Crasto de Palheiros, sense oblidar les vistes del Miradouro das Curvas i de l'Alto do Barroco.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Catedral de Sant Pèire

Montpeller, postals i vi

A Montpeller es respira un aire català però dotat d'un ordre més silenciós

Ribera del Drava

Maribor segons Marlene Dietrich

Era una d'aquestes tardes de final d'estiu, el cel era gris, feia a penes una hora que havia deixat de ploure, una preciosa tempesta estival va netejar l'aire i els carrers

De:
Fins a: