Notícies | Planes

Linhares da Beria: Memòria medieval

13-06-2019 21:29
0 vots
Un dels carrers de la població Carlos Pinto/wikipedia

Un dels carrers de la població Carlos Pinto/wikipedia

Quan regnava dom Dinís a Portugal es va aixecar l'imponent castell de Linhares da Beira, símbol d'aquesta Aldeia Histórica (catalogada així) i la seva principal targeta de visita. Passejar pels carrerons estrets d'aquesta població medieval és fer un viatge al passat, aprofundir en el seu llegat i admirar els paisatges que deixa al seu pas el curs del riu Mondego. Linhares pertany al Concelho de Celorico da Beira, als peus de la serra da Estrela i antigament pas obligat de la calçada romana que unia Guarda i Coimbra.

El castell, reconstruït el segle XIII probablement sobre les restes d'una fortificació àrab, va ser un baluard avançat en la defensa de la regió de la Beira, des d'on es vigilaven els moviments dels voltants. Dues grans torres amb merlets s'alcen al costat dels angles de la muralla, una girada cap a l'est, l'altra cap a l'oest. La fortalesa va constituir el nucli entorn del qual es va anar assentant la població, que amb el temps també en va anar ocupant els vessants. Així van anar apareixent carrers sinuosos i cases de granit amb gàrgoles, portals llavorats i finestres d'estil manuelí, amb l'antiga call medieval i els casals barrocs que expliquen la seva història en cadascuna de les pedres.

Qualsevol passeig per Linhares ha d'incloure el castell i les seves dues esglésies, la Matriz i la de la Misericòrdia. La primera, sota l'advocació de Nossa Senhora da Assunção, va ser reconstruïda el segle XVII, encara que presenta rastres del seu origen romànic, especialment a la porta lateral i al cor. En destaca el frontó i la finestra a la façana, mentre que a l'interior sobresurten els altars decorats amb pintures atribuïdes al famós Grão Vasco. Al temple de la Misericòrdia també s'hi poden apreciar vestigis romànics. Hi ha un Crist articulat, antics sepulcres i frescos de Vasco Fernandes.

A l'harmoniós conjunt urbà, ple d'encant, hi apareixen cases d'estil manuelí i l'antic hostal de pelegrins, la picota del segle XVI i els Paços do Concelho i imponents casals com el de Corte Real, un magnífic edifici del barroc tardà transformat en Pousada, o el Solar Brandão de Melo, casa noble del segle XIX amb influència neoclàssica.

Linhares, a més de ser un poblet històric, també és un poblet en moviment. Disposa d'una escola de parapent, la Casa del Parapentista per allotjar-se i cada any, a final de juliol o principi d'agost, s'hi fa l'Open de Parapente da Serra da Estrela, que atreu nombrós públic.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Una escapada meravellosa pel pont de desembre.

Les millors opcions per gaudir del pont de desembre

Nomadian Travel proposa idees de viatge que inclouen vol directe, estada i activitats a la destinació perquè aprofiti al màxim les seves pròximes vacances

La plaça Major amb les seves porxades i el castell de fons

La fortalesa de Turégano, art i llegenda

Aquest monument nacional respira història, art i llegenda en una vila episcopal amb un palau, esglésies i una plaça porticada

El mercat de Tívoli a Copenaghen.

Mercats nadalencs d'Europa que no et pots perdre

El Nadal està a tocar i amb ell moltes festes i tradicions que ens transporten a la nostra infància

Lobby de l'hotel The Jane famós per les seves habitacions cabina

Microhotels: petit i barat

Els allotjaments amb habitacions molt petites arrasen arreu, com una manera d'abaixar costos i aprofitar l'espai

De:
Fins a: