Notícies | Planes

El monestir de la vila d'Uclés: L'Escorial de la Manxa

03-06-2019 12:14
0 vots
Vista del monestir d'Uclés i del castell. A la fotografia superior, el claustre del monestir Mr. Tickle /Wikipedia//turismocastillalamancha.com

Vista del monestir d'Uclés i del castell. A la fotografia superior, el claustre del monestir Mr. Tickle /Wikipedia//turismocastillalamancha.com

Del llarg passat d'Uclés, la històrica localitat de Conca, en queden vestigis romans, visigots, àrabs i cristians. Emmarcada per la falda d'un turó, que dona un paisatge ondulant a aquesta terra castellana, el turó està coronat per un castell monumental reforçat després de la Reconquesta. Però sens dubte l'element de referència i d'identitat d'Uclés és el seu impressionant monestir, que domina el seu perfil, li atorga el sobrenom de l'Escorial de la Manxa i amaga entre els seus murs una joia arquitectònica i artística sense parangó a la comarca.

Del passeig per la història que ofereix aquesta població en queden nombrosos testimonis, com les cases pairals, de les quals destaca la casa de Pareja i Cedillo, la casa-palau dels Torre o la de Fernández i Contreras. L'antic Pósito o l'Ajuntament també sobresurten dins de l'arquitectura civil. El punt de reunió i descans tradicional a la vila era l'antiga font de Cinco Caños, davant de la Puerta del Agua, amb un arc del segle XVI rematat per un escut borbònic a la part central. La pila en la qual s'aboca el líquid és d'una sola peça, rematada amb tres gerros i una placa commemorativa, i té canals perimetrals i un abeurador.

El centre de la població és la plaça de Pelayo Quintero, que deu el nom a qui va ser il·lustre d'Uclés i cronista oficial de la vila a principi del segle XX. Van apareixent cases blasonades fins que un suau pendent condueix al monestir, el reclam turístic més gran d'Uclés. El conjunt es va construir sobre les restes d'una fortalesa medieval. Les obres van començar sota el regnat de Carles V, el 1529, i van finalitzar dos segles després, el 1735, regnant Felip V.

De planta quadrada, té al seu interior un imponent claustre de dues altures i deu obertures per pany de paret que impressiona en cadascun dels seus detalls. La zona oriental és plateresca i l'occidental herreriana, amb una espectacular portada xorigueresca. L'església es va acabar el 1598 i en la seva construcció hi van participar, entre altres, Francisco de Mora, deixeble de Juan de Herrera, l'arquitecte de l'Escorial. En aquest temple es guarden les restes del famós poeta Jorge Manrique.

El cassetonat del refetor, les voltes, les finestres, els arcs?, resumir els detalls d'aquest impressionant edifici és una tasca impossible. Declarat Monument Nacional el 1931, ha sigut escenari triat per a l'enregistrament de diverses pel·lícules i sèries, entre les quals Los tres mosqueteros i El capitán Alatriste.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Descobreix Figueres, la ciutat de l'Empordà

Activa i moderna, compta amb una gran oferta cultural, patrimonial, comercial i gastronòmica

Viatjar en autocaravana dona llibertat i resulta més econòmic

Viatjar en autocaravana: La solució a factors com la por al contagi i el distanciament social

Ens permet viatjar sense haver de compartir espais públics i freqüentat

Imatge de la Fira de Tàrrega

Sis propostes per fer a l'aire lliure a Ponent (i 2)

Cada època de l'any els paisatges canvien segons la seva estacionalitat

De:
Fins a: