Notícies | Planes

Coca: obra mestra de l'art mudèjar militar

03-06-2019 12:14
0 vots
Imatge de l'impressionant castell de Coca i el seu fossat flickr/Pato I.R.

Imatge de l'impressionant castell de Coca i el seu fossat flickr/Pato I.R.

En aquesta urbs preromana i romana, bressol de Teodosi el Gran, sobresurt el seu castell, considerat el més bell exponent del mudèjar militar castellà i un dels més bells d'Espanya. És tan diferent –a més d'elegant–, que no es troba en un puig, sinó al pla, al costat del centre urbà, envoltat d'un exèrcit de pins –és la Tierra de Pinares– i sense haver viscut lluites memorables en els seus nombrosos segles de vida.

Coca està declarada Conjunt Històric Monumental, amb un nombrós patrimoni que cada any atreu milers de turistes. La vella ciutat de Coca conserva diversos verracos celtibers, importants vestigis romans i un castell que el 1453 va començar a construir el mestre de cases Alí Caro per ordre d'Alonso de Fonseca, en aquell temps bisbe d'Àvila i arquebisbe de Sevilla en temps d'Enric IV.

L'arquitecte no va escatimar en res: motllures, bordons, espigues, llaceries? A la llista s'hi suma el material d'obra, el maó rosaci, que aconsegueix crear cridaners jocs de colors i de formes. El valor cromàtic del conjunt augmenta encara més en coincidir en l'espai les tonalitats de la vegetació riberenca del riu Voltoya.

El conjunt arquitectònic original i imaginatiu no se situa en un turó, sinó en un pla, defensat per un ample i profund fossat de 560 metres de perímetre. Entre els seus murs guarda una romàntica història d'amor protagonitzada pel marquès de Cenete, que va acabar escaldat per les brases i l'oli que li van llançar des dels merlets quan pretenia una dama dels Fonseca.

Les muralles són un altre dels atractius d'aquesta ciutat que té a l'església parroquial de Santa María la Mayor un dels seus principals monuments religiosos. És un edifici gòtic amb algun element renaixentista i d'una sola nau.

Del seu interior destaquen els sepulcres dels Fonseca. De l'església de San Nicolás es conserva el seu fort campanar, una torre d'estil mudèjar declarada monument nacional. També és interessant l'edifici de l'ajuntament i el conjunt de la plaça Major.

Al costat de la porta de la vila, intramurs, s'alça el bust en bronze de l'emperador Teodosi el Gran, nascut a Coca l'any 347. A la història va passar com l'últim que va governar tot el món romà perquè, després de la seva defunció, les dues parts de l'Imperi, l'oriental i l'occidental, es van separar de manera definitiva.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Piazza della Signoria

Florència: Caminar sobre el foc

Vaig entendre que per arribar al cor de Florència hom ha de transitar per les seves vísceresQui pretengui gaudir d'uns carrers assossegats per on corri la brisa fresca haurà de buscar un altre destí

Sant Joan de Peu de Port des del riu

Sant Joan de Peu de Port: L'origen del rellotge

La ciutat que acull la primera etapa del camí de Sant Jaume és tot just una vila de mil habitants, però tot i la seva minsa dada demogràfica conserva trets elegants

Cap Sant Vicenç

Sagres, el refugi del navegant

Aquesta regió portuguesa destaca pels paisatges dramàtics d'immensos penya-segats mirant cap al mar i platges gairebé desertes

Les tombes púniques de Tànger, al costat del cafè Hafa

Tànger: La ciutat a l'altre costat

El viatger que arriba fins al cafè Hafa sent el vertigen de l'altura i la grandesa de la humanitat ja que gairebé pot tocar amb els dits Tarifa i el teatre romà de Baelo Claudia

De:
Fins a: