Notícies | Planes

Llegat de Roma a Ourense

25-04-2019 22:23
0 vots
Entrada principal al recinte Adrián Estévez (Estevoaei)/wikimedia

Entrada principal al recinte Adrián Estévez (Estevoaei)/wikimedia

Porto Quintela és a vuit quilòmetres de la capital municipal, Bande, i és el lloc on se situa el complex romà arqueològic Aquis Querquennis, dins del parc natural Baixa Limia-Serra do Xurés, declarat per la Unesco Reserva Mundial de la Biosfera. Les diferents campanyes han posat al descobert l'assentament militar –un dels més importants de la Península–, la mansió Viaria i les termes, situades en un paratge de gran bellesa.

El parc natural abasta una superfície de més de 20.000 hectàrees i un dels seus grans atractius és la seva varietat i intensitat paisatgística, que va dels contrastos de les serres agrestes a altres de més suaus, amb boscos autòctons, rius impetuosos i aigües salvatges algunes vegades, o domesticades en forma d'embassaments d'altres, com en el d'As Conchas, que permet la pràctica d'esports nàutics. Al peu d'aquest pantà hi ha el recinte militar d'Aquis Querquennis, un dels més grans que la Roma imperial va deixar a la península Ibèrica, declarat Bé d'Interès Cultural.

El conjunt és format per l'assentament militar i la mansió vinculats a la calçada romana Via Nova, que comunicava Braga amb Astorga. També, les termes on gaudien de banys a més de 40 graus les legions, i que dos mil·lennis després continuen utilitzant-se. Tot a A Cidá és gran, com van revelant les excavacions: les portes i muralles, els barracons de la tropa, l'hospital, l'hostal de viatgers i altres estructures que possiblement allotjaven població civil del castre romà. Presenta forma rectangular, amb una extensió de gairebé tres hectàrees, estructurat a partir de dues vies principals. Es calcula que va ser construït cap als anys 69 i 79 després de Crist i abandonat entorn del 120.

A pocs metres del complex hi ha el Centre d'Interpretació Aquae Querquennae Via Nova, punt de recepció i informació sobre els recursos d'A Cidá. També acull el museu Querquennia, on es pot entendre l'evolució de la comarca des de la prehistòria a l'edat mitjana. Hi ha peces de ceràmica, estatuetes i diferents restes que ajuden a comprendre la vida al campament.

El nom de l'assentament fa referència a les propietats del lloc. Aquis per les aigües termals que brollen a la zona i querquennis se suposa que per la profusió de roures. Els experts creuen que l'abundància d'aigües termals va ser determinant per instal·lar en aquest punt aquest gran complex. També pel pas de la Via Nova.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

Tram de ruta per la Devesa
Luis Fonsi i Georgie Dann

Saps de quin any són aquestes cançons de l'estiu?

Georgie Dann, Enrique Iglesias o Los del Río van ser alguns dels autors dels èxits estivals

Descens de barrancs

Fes activitat d'oci i esport d'aventura amb Tirantmilles

L'empresa del Solsonès gestiona activitats al medi natural

Escapades per fer amb gossos

5 escapades per fer amb gossos: tu tries, mar o muntanya?

A Catalunya trobem molts llocs ideals perquè passis un gran dia amb el teu gos en plena natura

De:
Fins a: