Al nord de Palència queden enrere les planes cerealistes per donar pas a un paisatge ple de crestes, cingles i valls profundes. És la comarca de la Montaña Palentina, un sistema de cims que abriga una zona natural plena de tresors fora i dins de la terra. Un d'ells és la cova dels Francesos, al terme de Revilla de Pomar, un lloc on l'aigua ha dissenyat una minuciosa tasca d'esculpit al llarg dels segles. La sensació que genera el seu ambient augmenta pel joc cromàtic que acompanya el recorregut al llarg de les sales.

La cova es localitza en la part nord-oriental de la província, pròxima a Aguilar de Campoo. El nom de la gruta (dels Francesos) ve dels últims combatents gals que van caure durant l'enfrontament ocor-regut al Páramo de la Lora durant la guerra de la independència (1808). Les tropes napoleòniques es van enfrontar a un destacament d'Hússars Càntabres al comandament del general Porlier. A l'avenc van trobar l'últim repòs. Encara que la denominació original era Cova de la Lora, que és on està situada.

L'entrada es realitza a través d'un edifici d'arquitectura moderna que alhora és centre de recepció i accés dotat d'espais expositius que acosten al visitant tant informació de la caverna com de la zona protegida, Covalagua, un espectacular paisatge càrstic modelat pel riu Ivia on abunden les cascades i les formacions capritxoses.

S'accedeix a l'avenc a través d'un túnel perforat en la mateixa pedra calcària de 62 metres, després s'obre un paisatge subterrani cisellat per estalagmites, estalactites i columnes que sorprenen encara més pels jocs lumínics disposats. Són cinc-cents metres de passarel·la, encara que la galeria té més d'un quilòmetre de recor-regut i probablement encara més per explorar.

El complex de la Lora no només ofereix un espectacular món subterrani, perquè molt a prop hi ha altres llocs que fan tallar la respiració. Com el mirador de Valcabado, a 1,5 quilòmetres, un balcó natural sobre la vall de Valderredible i les muntanyes al fons. A un quilòmetre també hi ha Canto Hito, un menhir de pedra calcària que té una altura de 3,25 metres. Molt a prop, entre roures, faigs i teixos, apareix la surgència de Covalagua i el seu conjunt de cascades.

A l'entorn hi ha el geoparc de les Loras, que comprèn part de Palència i Burgos i sorprèn pel seu fascinant paisatge tallat a capritx per la naturalesa. És també un autèntic tresor d'art romànic i de pobles medievals aturats en el temps.