Manresa, la capital del Bages, té potencial i ven el seu patrimoni medieval, l'ignasià, el barroc, el patrimoni modernista, l'industrial i també el natural. A més, aposta pel comerç, la gastronomia i les propostes culturals: museus, teatre i música, com a complements de l'oferta turística. La ciutat també acull fires i festes al llarg de tot l'any, com per exemple la Fira de l'Aixada, la Festa de la Llum, ExpoBages, la Festa Major i la Fira Mediterrània, entre altres.

El turisme a Manresa ha anat augmentant els últims anys, i destaca el fet que s'ha convertit en un referent del turisme religiós. Indrets com la Cova, la Seu de Manresa i el monestir de Montserrat (a pocs quilòmetres de la ciutat) atrauen milers de visitants cada any i, a més, la ciutat és lloc de pas i acollida per als pelegrins que fan el Camí Ignasià.

El Camí Ignasià

El Camí Ignasià, impulsat per la Companyia de Jesús, recorre el pelegrinatge que va fer sant Ignasi de Loiola l'any 1522, des de la seva terra natal a Azpeitia, fins a Manresa, on va fer estada durant 11 mesos. Aquest camí, i la posterior estada a Manresa, va ser un procés cabdal en la vida del sant, ja que representa la seva transformació espiritual: d'una existència dedicada a les armes i la vida benestant, a una vida de contemplació i ajuda als més necessitats.

El Camí Ignasià és una ruta que permet copsar la diversitat de paisatges de cinc comunitats autònomes (Euskadi, la Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya) i gaudir de l'experiència de fer camí, de ser pelegrí.

Ruta ignasiana

Una altra possibilitat és fer l'itinerari de la Manresa Ignasiana, que permet descobrir la Manresa més espiritual, tot resseguint les traces de sant Ignasi de Loiola pel centre històric de la ciutat. Amb punt de sortida a l'Oficina de Turisme, s'arriba a la capella de Sant Ignasi Malalt, a la basílica de la Seu, al carrer medieval del Balç, la capella del Pou de la Gallina, l'antic col·legi de Sant Ignasi, la Cova de Sant Ignasi i, finalment, el Centre d'interpretació Manresa 1522: la ciutat d'Ignasi, situat al Conservatori.

La Seu

La basílica col·legiata de Santa Maria de Manresa, coneguda popularment com la Seu, és el principal monument manresà. L'església gòtica que avui es pot contemplar va ser dissenyada pel mestre d'obres Berenguer de Montagut, que també projectà altres temples importants, com la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.

La concepció arquitectònica de la Seu és pròpiament característica del gòtic català: hi predomina l'austeritat en la decoració i la preferència pels volums horitzontals, juntament amb una gran amplada de la nau. La façana principal i el baptisteri són d'estil modernista i d'inspiració neogòtica, dissenyats per l'arquitecte Alexandre Soler i March amb l'assessorament d'Antoni Gaudí.

La visita a la Seu també és de gran interès per les peces d'art que es conserven a l'interior. Del conjunt de retaules gòtics de les capelles laterals de la nau, sobresurt el Retaule del Sant Esperit (1394), del taller dels germans Serra de Barcelona i un dels millors exemples de l'estil gòtic italianitzant a Catalunya.