Notícies | Planes

La DO Empordà aposta per vins de varietats autòctones i més sostenibles

Els vins de Tramuntana s'han guanyat a pols un prestigi creixent d'abast nacional i internacional amb augment de vendes
09-04-2019 09:21
0 vots
Els cellers de la DO Empordà, com aquest de Martí Fabra de Sant Climent Sescebes, estan carregats d'història

Els cellers de la DO Empordà, com aquest de Martí Fabra de Sant Climent Sescebes, estan carregats d'història

Els vins de la Denominació d'Origen (DO) Empordà viuen una dècada prodigiosa amb un reconeixement creixent a la seva qualitat i originalitat. Els vins de Tramuntana s'han guanyat al llarg dels darrers anys un gran prestigi nacional i internacional que s'ha traduït en un considerable augment de les vendes, de gairebé el triple. Si l'any 2006 la DO comercialitzava 2 milions d'ampolles, l'any 2016 ja van ser 5,8 milions.

L'eclosió del vi empordanès és fruit de múltiples factors, entre altres, la consolidació d'unes produccions més petites que permeten un maneig més acurat a les vinyes i als cellers per crear i oferir vins d'una gran qualitat. La voluntat de fer prevaler la qualitat davant la quantitat ha anat acompanyada per una clara aposta per les varietats autòctones de l'Empordà, que ajuden a singularitzar els vins d'aquesta denominació d'origen. Des de fa anys, prop del 75% de les vinyes que es planten anualment a l'Empordà són pròpies del territori empordanès, principalment de lledoner, nom que rep a l'Empordà la garnatxa roja, blanca i negra característica de la zona. Des de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) també s'està treballant en la recuperació de la carinyena blanca i roja.

A més, la incorporació d'una nova generació de viticultors i enòlegs, amb bona formació i capacitació, ha estat un altre factor determinant per convertir la DO Empordà en una de les zones vitivinícoles de referència del país.

Viticultura més sostenible

Un bon vi és, entre altres coses, un vi sostenible. A l'Empordà, la millora qualitativa dels vins també ha anat acompa­nyada per una clara aposta per una viticultura més sostenible per produir vins més ecològics. Com a culminació de diverses iniciatives, s'ha posat en marxa l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de la DO Empordà que principalment assessora els viticultors per aplicar mètodes més racionals i sostenibles en el tractament de les vinyes. L'agrupació permet coordinar els treballs dels tècnics de la zona emparada, un treball en xarxa que aporta més coneixements als viticultors per treballar la vinya d'una manera més precisa i respectuosa amb la salut humana i amb el medi ambient.

Una de les línies de treball més avançades de l'ADV de la DO Empordà és el control i seguiment de plagues i malalties de la vinya per aplicar mètodes alternatius als productes químics. Gràcies a la feina feta ja s'han posat en marxa accions concretes com ara la campanya de lluita contra el cuc del raïm (Lobesia botrana) amb la participació de bona part dels viticultors empordanesos que ja usen habitualment tècniques de confusió sexual com a sistema alternatiu als productes fitosanitaris. O la iniciativa de quatre cellers de Garriguella que potencien l'establiment de colònies de ratpenats als búnquers de la localitat perquè aquests animals ajudin a eliminar els insectes que ataquen les vinyes.

Els esforços per la sostenibilitat no s'han acabat. Aquests darrers temps s'han instal·lat cinc estacions meteorològiques a l'Alt i el Baix Empordà per tenir una informació més precisa de les condicions dels temps a les vinyes que ajudin els viticultors a fer un ús més sostenible dels productes fitosanitaris.

Les mesures formen part d'un pla d'acció impulsat pel Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers per coordinar accions que fomentin una viticultura més sostenible.

Qualitat, singularitat i sostenibilitat són les directrius que expliquen l'èxit dels vins de la DO Empordà. Tot i que l'entorn empordanès és l'escenari perfecte per tastar els seus vins, cada any se celebra a Barcelona la Mostra de Vins i Caves de Catalunya (enguany es farà a la ronda de Sant Antoni), organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l'INCAVI i la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).
A les dues comarques, a l'abril se celebra el festival Vívid i, a principi de setembre, és obligada la visita a la Mostra del Vi de l'Empordà, organitzada per l'Ajuntament de Figueres amb la complicitat dels cellers i del Consell Regulador de la Denominació d'Origen.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

El mercat de Tívoli a Copenaghen.

Mercats nadalencs d'Europa que no et pots perdre

El Nadal està a tocar i amb ell moltes festes i tradicions que ens transporten a la nostra infància

Lobby de l'hotel The Jane famós per les seves habitacions cabina

Microhotels: petit i barat

Els allotjaments amb habitacions molt petites arrasen arreu, com una manera d'abaixar costos i aprofitar l'espai

De:
Fins a: