Notícies | Planes

Sistelo: el petit Tibet portuguès

01-02-2019 18:44
2 vots
Vista de Sistelo amb el seus famosos 'socalcos' FLICKR/PEDRO

Vista de Sistelo amb el seus famosos 'socalcos' FLICKR/PEDRO

Arcos de Valdevez, situat al Vale do Vez i en l'emblemàtic entorn del parc Peneda Gerês, declarat per la Unesco Reserva Mundial de la Biosfera, mereix una visita reposada en qualsevol època de l'any. Una de les seves parròquies és Sistelo, que pot presumir de guardons. A més de ser una de les 7 Maravilhas de Portugal en la categoria d'«Aldeias Rurais», està catalogada com a Monument i Lloc d'Interès Nacional. Denominada «El petit Tibet» per la seva similitud amb el paisatge d'aquest país asiàtic, té als bancals de cultiu que descendeixen pels vessants de la muntanya un dels seus senyals d'identitat.

Sistelo és una de les localitats més belles de Portugal, inalterable al pas del temps, amb les seves terrasses verdes construïdes per l'home amb la finalitat d'obtenir profit agrícola i ramader en l'abrupte terreny de muntanya de la serra da Peneda. Els vessants del riu Vegada van ser treballats durant segles no només per elaborar bancals sinó, també, un sofisticat sistema de regadiu que va de «socalco» a «socalco» com a expressió exemplar de treball col·lectiu i la relació sostenible amb el medi natural.

La cultura del «milho» hi està tan arrelada que els espigueiros –sitges sobre pilars– proliferen per Sistelo, un altre dels símbols de la parròquia i garant antany del pa de cada dia. Els molins que esquitxen els marges del riu Vegada completen la memòria cultural d'aquest poble. El bestiar de raça cachena i els garranos són autèntics supervivents en aquest territori muntanyenc, treballadors de la terra que encara es poden veure caminar tranquils pels camins empedrats.

Les brandas –bé de cultiu o bé de pasturatge– són a les zones més altes, on les persones anaven amb el bestiar per aprofitar les pastures a la primavera i a l'estiu. Per tal de protegir-se en les èpoques més fredes, disposaven de les inverneiras a les zones més baixes i més arrecerades. A Sistelo, l'esperit comunitari dominava la relació entre els habitants, que compartien igualment els forns de cocció del pa.

Arcos de Valdevez ofereix una ecovia des del centre de la vila fins a Sistelo en un recorregut de gran bellesa que travessa llocs com el Paço de Giela, la platja fluvial da Valeta, el riu Ázere, el pont de Vilela o la Casa do Castelo a Sistelo. La famosa Ecovía do Vegada passa pel Petit Tibet portuguès a través d'un sorprenent recorregut d'aigua, bosc i muntanya.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Més plans

10 platges de la Costa Brava d'una bellesa única

De Blanes a Portbou hi ha platges i cales de tota mena, a continuació, descobreix un llistat de racons esplèndids on gaudir del paisatge divers del litoral gironí

Imatge de la Fira de Tàrrega

Sis propostes per fer a l'aire lliure a Ponent (i 2)

Cada època de l'any els paisatges canvien segons la seva estacionalitat

De:
Fins a: