El Colosseu, el Vaticà, el Fòrum, la Fontana de Trevi, el Panteó d'Agripa... imatges de la Ciutat Eterna que tot turista que ha viatjat alguna vegada -o té pensat fer-ho- a la capital italiana té més memoritzades. Però com diu la dita: «Roma no es va construir en un dia». Ni tampoc la va edificar una persona. Des que Ròmul i Rem van ser alletats per la lloba Luperca -segons narra la mitologia- fins als nostres dies, l'antiga llar dels Julis ha viscut llums i ombres al llarg de la seva història.

Cèsars i papes la van omplir de tresors per perpetuar la seva glòria. Els més grans artistes de l'Antiguitat, del Renaixement i del Barroc la van adornar amb el seu talent. Però actualment un lloc se situa alhora entre el llegat del Miquel Àngel, Da Vinci, Caravaggio i Bernini. Això sí, la seva bellesa no surt d'un oli o d'un marbre, sinó dels forns de llenya, el Trastevere.

I n'hi ha per a això i per a molt més. Rafael Alberti, que tenia molta por als cotxes, va escriure a la capital italiana Roma peligro para caminantes i sempre va recordar amb afecte la seva estada al «il·lustríssim barri del Trastevere, la veritable capital de Roma», durant el seu exili durant el franquisme. Té el seu epicentre a la plaça on s'aixeca la basílica de Santa Maria in Trastevere, idoni per començar la visita.

Després d'envoltar la font del lloc i entrar al temple, cal perdre's pels carrers estrets, on es descobreixen esglésies medievals com el templet de San Pietro in Montorio, botigues amagades, terrasses i les trattorie que conviden a gaudir de la millor gastronomia del món.

Entre tanta oferta, és fàcil perdre's i no gaudir de l'experiència, però hi ha «temples» que mai fallen com La Panettoni -Viale di Trastevere, 53-, per a molts un dels llocs amb el millor menjar de la ciutat, l'Spiritu di Vino -Via dei Genovesi, 31-, un restaurant que ofereix plats locals sense caure en els tòpics.

També hi ha racons per als més selectes, com Glass Hostaria -Vicolo de' Cinque, 58-, la cuina dels quals està avalada per una estrella Michelin, o el Da Giovanni -Via della Lungara, 41-, també conegut com el paradís dels garrepes, perquè serveix plats saborosos a preus ínfims: un àpat per a dues persones pot costar entorn dels 15 euros.

Però res com el Dar Poeta, la llar de la pizza i que preparen a la manera romana. Fines al mig, amb la vora cruixent i de moltes varietats: amb base rossa (tomàquet) o base bianca (nata). Acompanyades de mozzarella, albergínies o formatge ricotta, o tots aquests ingredients junts.