A més de la seva magnífica arquitectura típica de pedra i fusta, la localitat càntabra de Tudanca és coneguda per haver estat triada fa més de cent anys per l'escriptor José María de Pereda com a escenari de la seva novel·la Peñas arriba. Aquí destaca també la Casona, residència de José María de Cossío, insigne erudit que va formar una esplèndida biblioteca.

Tudanca és un municipi de la comarca Tudanca-Cabuérniga format per La Lastra, Santotis, Sarceda i Tudanca, el principal punt d'atracció i el qual li dona nom. Es localitza en un paisatge d'alta muntanya a la conca del riu Nansa, a la part occidental de Cantàbria. És conjunt històric artístic nacional des del 1983.

La Casona, a més de la gran riquesa d'edicions dels segles XVI al XVIII, està especialitzada en literatura del segle XX i és una de les biblioteques més riques de l'Estat en exemplars del grup poètic del 27, amb dedicatòries a les seves pàgines. José María de Cossío va ser acadèmic de la Reial Acadèmia de la Llengua i destacat crític literari. La Casona, on va viure, va ser freqüentada pels més il·lustres escriptors del segle XX, com Concepción Arenal, Unamuno, Cela, Giner de los Ríos, Marañón, Alberti, Del Río Sainz o Gerardo Diego, entre d'altres.

Cossío va utilitzar la Casona com a lloc de descans i la va enriquir encara més amb les creacions i vivències dels seus convidats, que van deixar la seva petjada a través de manuscrits i obres d'art. Convertida en casa museu, conserva els mobles antics, els escuts pairals i és un clar exponent d'una casona muntanyesa de segles passats. La biblioteca té més de 25.000 volums, l'arxiu familiar, la capella amb un bell retaule del segle XVIII i pintures de Zuloaga, Solan,aVázquez Díaz i altres artistes.

Als seus molts atractius, el municipi suma la seva situació en la reserva Saja-Nansa. Hi ha nombroses rutes per fer caminades i llocs tan bonics com l'embassament de la Cohílla, el primer dels tres que es troben durant el curs del riu Nansa, o el congost de Bejo, la gola excavada per la llera en els estreps de Peña Sagra.

La zona conserva l'arquitectura tradicional de pedra i fusta i interessants mostres d'edificis religiosos, com, per exemple, l'església de Sant Pere, l'església de Santa María de Sarceda, la capella de La Lastra o el temple de San Tirso de Santotis.