Aquesta setmana es va celebrar el Dia dels Parcs Naturals, una jornada que serveix per recordar que el planeta està ple d'espais naturals increïbles. També serveix per conscienciar sobre els problemes que afecten la Terra i les diferents formes de vida que hi viuen. A continuació, publiquem una llista dels 10 millors parcs naturals d'Europa, segons una selecció dels portals de viatges Minube.com i Edreams.com.

Parc dels llacs de Plitvice (Croàcia)

Situat a la regió de Lika (Croàcia), el parc té 16 llacs interconnectats i 92 fonts i cascades que ocupen una superfície propera a 30.000 hectàrees, 22.000 d'elles cobertes de boscos. La vegetació es compon en un 90 per cent de faigs. Aquest paisatge natural va ser candidat a ser una de les set meravelles naturals del món el 2011.

Parc Skaftafell (Islàndia)

El parc nacional de Skaftafell està situat a la regió d'Austurland (Islàndia). Es troba dins del parc nacional Vatnajökull des que es va crear el 2008. Té 4.807 quilòmetres quadrats, que el converteixen en el segon parc nacional més gran d'Islàndia. En el seu territori es troba la Cascada Svartifoss, envoltada per columnes basálticas negres d'origen volcànic.

Parc Triglav (Eslovènia)

El Triglav és la muntanya més alta d'Eslovènia amb 2.864 metres sobre el nivell del mar, i està gairebé al mig del parc nacional. Des d'ell, les valls s'estenen proporcionant aigua a dos grans sistemes fluvials, el Soca i el Sava, que desemboquen a l'Adriàtic i al Mar Negre, respectivament.

Parc de Jostedalsbreen (Noruega)

El parc nacional de Jostedalsbreen (Noruega) abasta la glacera més gran del continent europeu. Va ser fundat el 19 de juny de 1993 per la primera ministra Gro Harlem Brundtland. Abarca un àrea de 1.310 quilòmetres i és el quart parc en extensió al país. La glacera ha reduït la seva superfície amb els anys: el gel de la glacera, al vessar-se, ha format una gran quantitat de morrenes i una gran varietat de formacions geològiques.

Parc Timanfaya (Espanya)

El parc nacional de Timanfaya es troba als municipis de Yaiza i Tinajo, de l'illa de Lanzarote (Illes Canàries). Té una extensió de 51 quilòmetres quadrats formats per tints vermells i castanyers que es concentren fins a arribar al negre de les volcàniques cendres. Té més de 25 volcans, sent alguns emblemàtics, com les Muntanyes del Foc, la Muntanya Rajada o la Caldera del Corazoncillo.

Parc Dolomites (Itàlia)

Encara que el parc de Dolomites (Itàlia) toca altres regions, la cadena muntanyenca que el compon s'estén principalment per les terres de Belluno. Tot i que Les Dolomites formen part dels Alps, els seus paisatges tenen poc a veure: es caracteritzen per les enormes valls cobertes de bosc amb llacs i rius com el Piave. La muntanya més alta és la Marmolada amb 3.342 metres.

Parc Suïssa Sajona (Alemanya)

El parc nacional de Suïssa de Sajona (Alemanya) comprèn dues àrees de 93,5 quilòmetres quadrats al cor de la part alemanya de les Muntanyes d'arenisca de l'Elba. El parc travessa la vall que forma el riu, les gorges i els boscos de coníferes.

Parc Lauterbrunnen (Suïssa)

Lauterbrunnen és una comuna suïssa del cantó de Berna, situada al districte administratiu d'Interlaken-Oberhasli. Amb 72 cataratas, prats alpins i cases de fusta, és una de les reserves naturals més grans de Suïssa. A Lauterbrunnen es troba la Cascada Staubbach.

Parc del Districte dels Llacs (Regne Unit)

Ubicat al comtat de Cumbria, el Districte del Llac o Districte dels Llacs és el parc nacional més gran del Regne Unit. Es compon d'un conjunt de llacs inserits entre verdes muntanyes. El parc formen granges, turons i assentaments d'hàbitats de vida silvestre. També hi ha llacs i rius i una gran varietat de flora i fauna.

Parc Olunka (Finlàndia)

El Parc Nacional d'Oulanka (Finalandia) s'estén al llarg de 270 quilòmetres quadrats. Aquí viuen més de 500 espècies vegetals, centenars d'ocells diferents, escamosos, osos i llinatges, entre altres animals. Durant l'estiu, es poden veure nombroses papallones a la vora del riu i el passeig es pot convertir en una ruta per recollir bolets o fruits vermells.