Els castells formen part del paisatge i la història de Mallorca des de fa segles. Tants segles, que alguns tenen un origen incert que es remunta a l'època talaiòtica o romana, tot i que amb el pas dels anys van ser reconstruïts i reutilitzats.

La seva funció inicial era servir de refugi a la població del seu entorn en moments de perill. Els tres grans castells anomenats 'roquers' de l'illa són els d'Alaró, Santueri (Felanitx) i el Castell del Rei (Pollença), que al seu dia van ser bastions de resistència davant les conquestes de l'illa, com la catalana de 1229.

Comencem la nostra proposta de visites al castell d'Alaró, que s’alça sobre la muntanya del mateix nom; està documentat des d'època musulmana. L'episodi històric més destacat és la gesta llegendària protagonitzada per Cabrit i Bassa al segle XIII després d'haver defensat la fortalesa durant la guerra entre Jaume II de Mallorca i Alfons II de Catalunya.

La del Castell d'Alaró és una excursió clàssica i de dificultat baixa. Per pujar, cal arribar fins Alaró i seguir en direcció a Orient, per agafar la carretera que condueix fins es Verger, on enllaçarem amb un antic camí, únic accés al castell.

A Felanitx s'hi troba el castell de Santueri; la construcció es remunta al 1316. L'actual edificació va substituir una antiga fortalesa de l'època musulmana. De la mateixa manera que el d'Alaró i el del Rei, la seva situació gairebé inexpugnable l'ha portat a ser protagonista en nombrosos esdeveniments històrics, des de la Conquesta de 1229, als conflictes entre les corones d'Aragó i Mallorca o les Germanies. Al 1811 l'estat el va vendre i va passar a mans privades.

Actualment es pot visitar determinats dies de la setmana. Per arribar-hi cal agafar la carretera de Felanitx a Santanyí i al cap de pocs quilòmetres, desviar-se a l'esquerra per continuar en una altra carretera que condueix fins a l'esplanada sota la muntanya.

El tercer castell 'roquer' de Mallorca és el del Rei, situat a la vall de Ternelles, a Pollença, també documentat des d'època musulmana.

Aquesta fortificació va ser, juntament amb la d'Alaró, l'últim reducte de resistència musulmana a durant la Conquesta catalana i, com les altres fortaleses, va ser també l'últim reducte de resistència dels fidels al rei Jaume III de Mallorca a la guerra contra el rei d'Aragó.