Mallorca, una illa que atrapa els turistes pel sol i la platja, també sorprèn per les meravelles dels seus parcs naturals, que són molts i molt variats, donades les dimensions de l'illa. La bellesa dels seus paisatges, el simbolisme dels seus ecosistemes i la singularitat de la seva fauna i flora, són els motius pels quals els amants de la natura no poden deixar de visitar aquests espais protegits.

PARC NACIONAL MARÍTIM TERRESTRE DE L'ARXIPÈLAG DE CABRERA

Des de la Colònia de Sant Jordi (Ses Salines) i de Portopetro (Santanyí) cada dia durant l'estiu surten barques turístiques que permeten conèixer la riquesa d'aquesta illa. Per anar-hi amb embarcació pròpia, cal sol·licitar un permís de navegació (o d'ancoratge, si s'hi vol passar la nit). La visita es limita a senders determinats i algunes cales que deixen apreciar les espècies que habiten aquest parc natural, com la gavina corsa, l'àliga pescadora o la sargantana. Però sens dubte la fauna i la flora de sota l'aigua és la més sorprenent. En les seves aigües cristal·lines, entre fons rocosos, coves, fons sorrencs o en les amenaçades praderies de posidònia oceànica, hi viu una gran quantitat d'animals marins com mers, corballs, punxegudes, dofins, cigarrones i estrelles de mar d'un intens color vermell.

PARATGE NATURAL DE LA SERRA DE TRAMUNTANA

Declarada Patrimoni Mundial per la Unesco, està situada al nord de Mallorca ocupant part dels municipis d'Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa. Es caracteritza per la diversitat del seu paisatge, la seva riquesa vegetal i la seva fauna. El litoral de la Serra presenta praderies de posidònia oceànica que, juntament amb els fons de maërl i les comunitats de corall, mereixen una atenció especial per la seva bellesa i bon estat de conservació. Les poblacions costaneres de la serra, les seves cales, camins, possessions o miradors, deixen meravellat el viatger per la seva extrema bellesa.

PARC NATURAL DE S'ALBUFERA

L'accés a aquest parc és a peu o amb bicicleta pel Pont del Anglesos. L'aigua és la base de la riquesa biològica de s'Albufera. L'aigua i la humitat del sòl permeten el creixement continu de la vegetació, que varia segons la profunditat, la proximitat al mar i el tipus de terreny. El parc rep l'aigua de pluja a través de torrents i deus. A l'estiu, les entrades d'aigua del mar no són importants en quantitat, però afecten la vegetació i la fauna.

PARC NATURAL DE MONDRAGÓ

Està situat a la costa sud-est de Mallorca, en les marines de Llevant, al terme municipal de Santanyí. S'hi pot arribar per la carretera Palma-Santanyí (Ma-19). Aquest parc natural, declarat així pel seu gran valor ecològic, té una gran varietat de paisatges i una gran riquesa de flora i fauna. Una directiva europea l'ha declarat zona d'especial protecció per a les aus, on s'han catalogat més de 70 espècies, la majoria migratòries i pròpies de zones humides.

PARC NATURAL DE SA DRAGONERA

Els visitants poden arribar a l'illa amb barca pròpia o mitjançant les diferents empreses que realitzen el transport des de Port d'Andratx i Sant Elm. L'accés al parc és pel moll des Lledó. Les dimensions de l'illa, la seva aridesa, el seu relleu i la influència marina fan que Sa Dragonera disposi d'una riquesa natural excepcional. A Sa Dragonera s'han identificat 361 espècies de plantes en total, de les quals 18 són endemismes de distribució balear. Tres senders recorren l'illa, tot brindant la possibilitat de conèixer la fauna i flora i gaudir de les majestuoses vistes de la costa oest de l'illa de Mallorca i el blau maragda de la Mediterrània. Al port de l'illa s'hi troba el centre d'interpretació on podem aprendre una mica més sobre la rica diversitat d'aquest parc natural.

PARC NATURAL DE LA PENÍNSULA DE LLEVANT

Es troba situat al nord-est de l'illa de Mallorca, a la península de Llevant, al terme municipal d'Artà. S'hi pot arribar des de la carretera d'Artà en direcció a l'ermita de Betlem (MA 3333) i girant a la dreta al quilòmetre 4,7. El paisatge actual d'aquestes terres és fruit de les interaccions entre els éssers humans i la natura al llarg del temps. Al parc hi trobem cultius extensius d'olivera, ametller, figuera i garrofer. El desenvolupament turístic va ser la causa del progressiu abandonament d'aquestes activitats a les zones menys rendibles.

Per aconseguir la regeneració de les pastures per als ramats d'ovelles i cabres, es va cremar reiteradament la muntanya, fet que ha afavorit la presència d'espècies que rebroten fàcilment, com el canyís (Ampelodesmos mauritanica) i el margalló (Chamaerops humilis). Així, actualment, el canyissar cobreix grans extensions del parc en espais antigament ocupats per boscos o altres comunitats arbustives.