Proposem unes visites per quatre castells que tenen en comú dues coses: que es poden visitar i que van ser possessions de la casa de Cardona, una de les famílies de la noblesa catalana més importants de la corona, gràcies al monopoli de l'explotació de la sal que es feia a pocs metres del magnífic castell ducal de Cardona i dels interessos comercials que s'estenien per tot el territori. Comencem per visitar el castell de Calaf. Aquesta fortalesa documentada a principi del segle XI ocupa la part més alta del nucli urbà de la població; es va vincular als Cardona en el segle XIV. El seu emplaçament controlava les rutes cap a l'interior de les terres de Lleida i enllaçava amb les rutes deutores de la Via Augusta i cap a la Catalunya Central, talment com avui a través de l'eix Transversal i la carretera dels Prats de Rei cap a l’AP2. Uns quants quilòmetres en direcció a Manresa hi ha el castell d'Aguilar de Segarra, que domina l'entrada a la vall de Rajadell. Avui és un castell gòtic però el seu origen cal cercar-lo en una torre de guaita del segle X. D'aquest castell depenia un sistema de sis torres repartides al llarg del que havia estat la frontera altmedieval entre els territoris francs i els islàmics. Un magnífic audiovisual n’explica la història al visitant.

Remuntant el riu Cardener, a quinze quilòmetres de Manresa, hi ha la població minera de Súria. La seva fortalesa corona la part del nucli urbà que es coneix com el Poble Vell. Els seus carrers i places medievals certifiquen lantiguitat de l’indret; en el subsòl de l’absis romànic de l’església del Roser s’han trobat restes d’un poblat iber.

L’indret com a torre de vigilància i del pas pel riu està documentat en el segle X i una tradició assegura que els àrabs l’anomenaven Al-Huraisa, és a dir, «la petita guàrdia». Els Cardona se’n van fer amos en el segle XIV, després de disputar a la ciutat de Manresa la jurisdicció, que van acabar per comprar. És una fortalesa ben aparellada amb uns murs molt dimensionats.

I finalment, el castell ducal de Cardona, la casa pairal de la família, una fortalesa imponent coronada per la magnífica església romànica de la col·legiata de Sant Vicenç. Aquesta fortalesa va ser el darrer bastió català que resistí les tropes del rei Felip V en la guerra del 1714. Avui, en el seu interior hi ha un hotel de la cadena estatal Paradores de Turismo de España.

Per saber-ne més: Turisme del Bages. www.bagesturisme.cat - www.cardonaturisme.cat